Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyáron jöhet a 245 forintos euró!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei év első felében 10 százalékot szárnyalhat a forint, júniusra elérheti a 245-ös szintet, miután a magyar eszközök az egyik legvonzóbb feltörekvő piaci eszközöknek számítanak - nyilatkozta a Bloombergnek Benoit Anne. A Bank of America Merrill Lynch deviza- és hitelpiaci stratégiájáért felelős vezetője úgy véli, hogy a forint felértékelődése növeli a Magyar Nemzeti Bank mozgásterét: a jelenlegi 6,25 százalékról rekordmélységbe, 4,5-re vághatja az alapkamatot. A bank szakértőjének rendkívül optimista véleménye nem meglepő a Merrill Lynch elmúlt hónapokban megjelent számos, a magyar gazdaságot dicsérő elemzésének fényében.

A Merrill Lynch szakértője azzal számol, hogy a magyar alapkamat mélypontja 4,5 százalék lesz, és a Monetáris Tanács legközelebbi, hétfői ülésén 50 bázisponttal mérsékelheti a kamatot. A Bloomberg hírügynökség a kamatvárakozások kapcsán megjegyzi, hogy a legutóbbi konszenzus eredménye azt vetíti előre, hogy 5,5 százalék lehet a magyar irányadó ráta alja. A Portfolio.hu által a héten végzett felmérés szintén azt mutatja, hogy a jegybank 5,5 százalékig megy el a kamatvágásokkal.

A befektetők figyelmének középpontjában állnak jelenleg a feltörekvő piacok és Magyarország ezek közül az egyik legvonzóbb befektetési célpont - tette hozzá a hírügynökségnek adott telefonos interjújában Benoit Anne, aki 11 százalékos zlozyerősödést vár az első félévben.

A forint euróval szembeni árfolyama júniusra egészen a 245-ös szintig süllyedhet a jelenlegi 270-es szintekről - hangoztatta optimista előrejelzését a stratéga. Benoit Anne szerint a magyar állampapírok még inkább vonzóak azok után, hogy a kormány tavaly csökkentette az állami kiadásokat, miközben mások az állami költekezés mellett döntöttek a recesszió csillapítása érdekében.

Merrill Lynch stratégája a hírügynökségnek elismerte, hogy a belföldi befektetők sokkal komorabban ítélik meg a magyar eszközöket, mint ő. "Nem látom a kockázatát annak, hogy a következő hónapokban komolyabb forinteladás induljon meg" - tette hozzá a közgazdász, aki úgy gondolja, hogy a legtöbb feltörekvő gazdaság elhalasztja a kamatemeléseket és a szigorítás mértéke is kisebb lehet a jelenleg piac által árazottnál.

Bank of America Merrill Lynch szakértője ugyanakkor azt is kifejtette, hogy a régiós devizák az év második felében indulhatnak gyengülésnek, amikor az Európai Központi Bank megkezdi a kamatemelést, ami növelheti a kockázatkerülést. Anne várakozása szerint a hazai fizetőeszköz év végére 275-ig gyengülhet.