Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Február elejétől ismét drágábban utazunk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A helyközi közlekedés tarifái február elsejétől 15 százalékkal emelkednek - közölte a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. Egyben tudatta azt is, hogy a díjmentesen utazóknak regisztrációs jegyet kell váltaniuk.

A helyközi közösségi közlekedésben érintett vállalatok kiegyensúlyozottabb finanszírozása az ok, ami miatt a vasúti és az autóbuszos tarifák emeléséről döntött a szakminisztérium.

A közlemény szerint a közlekedési társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan tíz, a jegyárak 15 százalékkal emelkednek február elsejétől. A részletes indoklás szerint a bérletek ára azért növekszik kisebb mértékben, mert méltányolják, hogy valaki rendszeresen használja a helyközi közösségi közlekedést.

A tárca leszögezte: a helyközi személyszállításban 2007 májusa óta nem emelkedtek a díjak, kivéve az olyan kiigazításokat, mint az egy-két forintos érmék kivonása miatti, illetve a tavaly nyári áfa-emelkedés. Ezzel szemben az eltelt két és félév inflációs változásai már önmagukban 16 százalék feletti emelést indokolnának.

A díjemelésen túl a tárca döntése szerint bevezetik az úgynevezett regisztrációs jegyet is. Regisztrációs jeggyel azok utaznak majd, akik egyébként díjmentesen közlekednek, ilyenek a hat év alatti gyermekek és a 65 éven felüli felnőttek, illetve a vasúti és a volándolgozók.

A regisztrációs jegy az utazóknak pénzbe nem kerül, a jegyen feltüntetik majd az utazás időpontját, valamint az indulási- és a célállomást.

A közlekedési vállalatoknak legkésőbb február végéig kell bevezetniük ezt az új jegytípust. A tárca indoklása szerint arra azért van szükség, mert az utazási és az ehhez tartozó finanszírozási igények így jobban felmérhetőek, vagyis a menetrendek tervezésében is szerepet kap. A szakminisztérium közlése szerint a regisztrációs jegy alkalmazása egyúttal megalapozza a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.