Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Idei mélypontjára esett a forint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A továbbra is borongós nemzetközi befektetői hangulatban tovább gyengült a forint a lengyel zlotyval együtt és a magyar fizetőeszköz idei mélypontjára jutott.

Bár a tőzsdenyitást követően kezdenek stabilizálódni a vezető európai részvényindexek, a dollár továbbra is erősödik az euróval szemben, ami továbbra is nyomás alatt tartja a feltörekvő devizákat.

Emellett a Görögországgal kapcsolatos tartós befektetői pesszimizmus jeleként új csúcsra, az eurózónába való 2001-es belépése óta a legmagasabb szintre (310 bázispontra) emelkedett ma délelőtt a 10 éves görög és német államkötvény hozama közötti különbség. Az 5 éves CDS-felárak közötti különbség is rendkívül magasra emelkedett. A görög fejlemények a Magyarországon is magas államadósság miatt fokozottan érzékenyen érintik a magyar eszközárakat.

Nemcsak Görögországra, hanem Spanyolországra is bizalmatlanul néznek a befektetők: a 10 éves spanyol-német kötvényhozam közötti különbség ma délelőtt 100 bázispont fölé ugrott, amire tavaly április óta nem volt példa.

Az eurózónán belül egyre növekvő feszültségek is hozzájárulnak a forint gyengélkedéséhez, amely az euróval szemben már 272.50 körül jár a bankközi piacon. Reggel még 271-ről indult a kereskedés. Utoljára tavaly december utolsó napjaiban volt ilyen gyenge a forint. A dollárral szembeni forintjegyzések 194 felé közelítenek, míg a svájci frankkal szembeniek 185 felett mozognak a bankközi piacon.