Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Coface: 37 százalékkal több fizetésképtelenségi eljárás 2009-ben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelentősen, 37, 14 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma tavaly, a vállalkozások több mint 5 százaléka nem tudta teljesíteni fizetési kötelezettségeit, és 2010-ben sem várható erőteljes javulás ezen a téren - közölte a Coface Hungary hitelbiztosító.

Tavaly összesen 29.136 fizetésképtelenségi eljárás indult Magyarországon, a több mint 37 százalékos növekedés az elmúlt években folyamatosan romló helyzetben is kiugró mértéknek számít - derül ki a Coface Hungary friss elemzéséből. Öt év alatt csaknem megtriplázódott azoknak a cégeknek a száma, amelyek ellen fizetésképtelenségi eljárás indult.

A leginkább kockázatos iparágnak változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek.

Az eljárások több mint felét - 53 százalékát - a felszámolási eljárások adják, ezek volumene 30 százalékkal nőtt meg 2008-hoz képest. Az ügyek másik nagy részét - 14.004 eljárás - végelszámolások teszik ki, arányuk 44 százalékkal növekedett meg. Nem javul a helyzet a csődeljárások számát tekintve, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz azok megmentésére irányulnak. Ilyen eljárások 2009-ban a csődtörvény módosításnak hatályba lépése után 120-ra nőtt, amely hétszeres növekedést jelent ugyan, de számát tekintve még mindig elenyésző.

Az eljárás alá került cégek árbevétel szerinti megoszlását a bejegyzett társaságok hasonló arányaival összevetve kiderül, hogy 2009-ben is a 20 milliós forgalom alatti mikrocégek, valamint a 20 és 300 millió forint közötti, a családi kereteket éppen kinőtt cégek ellen folytatták a legtöbb eljárást.

A fizetésképtelenségi eljárások ágazati számát vizsgálva kiderül: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban továbbra is az építőipari és kis-, illetve nagykereskedelmi cégek érintettek, az összes magyarországi fizetésképtelenségi eljárás 24 százalékát kereskedelmi vállalkozások, további 20 százalékát építőipari cégek ellen indították az elmúlt évben.

A kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások között leginkább a ruházati termékek (17,53 százalék), az élelmiszeripari termékek (16,68 százalék), valamint az építőipari termékek kereskedelmével foglalkozó vállalkozások ( 8,53 százalék) voltak a legnagyobb számban érintettek.

Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával kiderül, hogy szintén az építőipar teljesít a legrosszabbul: az eljárások 19,61 százaléka itt indult és az összes bejegyzett cég 13,46 százaléka ebben a szektorban tevékenykedik.

A földrajzi eloszlás alapján 2009-ben a legtöbb eljárást Budapesten és Pest megyében, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg
megyében folytatták. Budapesten az eljárások 40, Szabolcsban pedig 6 százalékát indították.

A jósolt, 2010 második félévi gazdasági talpraállás bizonytalan, a helyzet pedig igen törékeny, mivel valódi, tartós növekedésről még nem beszélhetünk - idézi a közlemény Dercze Zoltánt, a Coface magyarországi igazgatóját. A vezető szerint az a kérdés, hogy mi lesz a gazdasági élénkítő csomagok kifutása után és a gazdaság át tudja-e venni legalább ezt a lendületet. A globális piacélénkítő lépéseknek csak áttételes hatása volt a magyar iparra.

Ugyanakkor Magyarország megítélése stabilizálódott, ma már "együtt mozgunk a többiekkel". Azonban az is fontos kérdés, hogy a kormányváltással mennyire radikális változások lesznek a gazdaságpolitikában. Mindeközben a piacok az új kormánytól a válságkezelés mellett előretekintést is várnak.