eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Coface: 37 százalékkal több fizetésképtelenségi eljárás 2009-ben

Jelentősen, 37, 14 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma tavaly, a vállalkozások több mint 5 százaléka nem tudta teljesíteni fizetési kötelezettségeit, és 2010-ben sem várható erőteljes javulás ezen a téren - közölte a Coface Hungary hitelbiztosító.

Tavaly összesen 29.136 fizetésképtelenségi eljárás indult Magyarországon, a több mint 37 százalékos növekedés az elmúlt években folyamatosan romló helyzetben is kiugró mértéknek számít - derül ki a Coface Hungary friss elemzéséből. Öt év alatt csaknem megtriplázódott azoknak a cégeknek a száma, amelyek ellen fizetésképtelenségi eljárás indult.

A leginkább kockázatos iparágnak változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek.

Az eljárások több mint felét - 53 százalékát - a felszámolási eljárások adják, ezek volumene 30 százalékkal nőtt meg 2008-hoz képest. Az ügyek másik nagy részét - 14.004 eljárás - végelszámolások teszik ki, arányuk 44 százalékkal növekedett meg. Nem javul a helyzet a csődeljárások számát tekintve, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz azok megmentésére irányulnak. Ilyen eljárások 2009-ban a csődtörvény módosításnak hatályba lépése után 120-ra nőtt, amely hétszeres növekedést jelent ugyan, de számát tekintve még mindig elenyésző.

Az eljárás alá került cégek árbevétel szerinti megoszlását a bejegyzett társaságok hasonló arányaival összevetve kiderül, hogy 2009-ben is a 20 milliós forgalom alatti mikrocégek, valamint a 20 és 300 millió forint közötti, a családi kereteket éppen kinőtt cégek ellen folytatták a legtöbb eljárást.

A fizetésképtelenségi eljárások ágazati számát vizsgálva kiderül: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban továbbra is az építőipari és kis-, illetve nagykereskedelmi cégek érintettek, az összes magyarországi fizetésképtelenségi eljárás 24 százalékát kereskedelmi vállalkozások, további 20 százalékát építőipari cégek ellen indították az elmúlt évben.

A kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások között leginkább a ruházati termékek (17,53 százalék), az élelmiszeripari termékek (16,68 százalék), valamint az építőipari termékek kereskedelmével foglalkozó vállalkozások ( 8,53 százalék) voltak a legnagyobb számban érintettek.

Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával kiderül, hogy szintén az építőipar teljesít a legrosszabbul: az eljárások 19,61 százaléka itt indult és az összes bejegyzett cég 13,46 százaléka ebben a szektorban tevékenykedik.

A földrajzi eloszlás alapján 2009-ben a legtöbb eljárást Budapesten és Pest megyében, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg
megyében folytatták. Budapesten az eljárások 40, Szabolcsban pedig 6 százalékát indították.

A jósolt, 2010 második félévi gazdasági talpraállás bizonytalan, a helyzet pedig igen törékeny, mivel valódi, tartós növekedésről még nem beszélhetünk - idézi a közlemény Dercze Zoltánt, a Coface magyarországi igazgatóját. A vezető szerint az a kérdés, hogy mi lesz a gazdasági élénkítő csomagok kifutása után és a gazdaság át tudja-e venni legalább ezt a lendületet. A globális piacélénkítő lépéseknek csak áttételes hatása volt a magyar iparra.

Ugyanakkor Magyarország megítélése stabilizálódott, ma már "együtt mozgunk a többiekkel". Azonban az is fontos kérdés, hogy a kormányváltással mennyire radikális változások lesznek a gazdaságpolitikában. Mindeközben a piacok az új kormánytól a válságkezelés mellett előretekintést is várnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×