Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ecostat: a negyedik negyedévben áll meg a GDP visszaesés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A negyedik negyedévben megáll a bruttó hazai termék (GDP) visszaesése, de az elsőben 0,5 százalékkal, a másodikban és a harmadikban még 0,4-0,4 százalékkal csökken a GDP, 2010. egészében 0,3 százalékkal - áll az Ecostat legújabb előrejelzésében. A kormány várakozása szerint a GDP az idén 0,6 százalékkal zsugorodik.

Az Ecostat ugyanakkor megjegyzi, hogy a negyedéves adatokat még nagyobb bizonytalanság övezi, mint az éves előrejelzéseket, a gazdasági recesszió hatására ez a bizonytalanság tovább emelkedett.

Az Ecostat prognózisa szerint a lakossági fogyasztás a tavalyi 7,2 százalékos visszaesés után az idén további 2,0 százalékkal csökken, mégpedig egyenletesen, bár a negyedik negyedévben "már csak" 1,5 százalékkal.

Ugyanakkor fordulatot vár a kutatóintézet a beruházásoknál: a tavalyi 6,3 százalékos visszaesés után az idén már 1,5 százalékkal nő a bruttó állóeszköz-felhalmozás. Ennél is gyökeresebb változásra számít az Ecostat a bruttó felhalmozásnál, hiszen amíg tavaly a visszaesés 28,3 százalékos volt, idén - elsősorban a készletfeltöltés nyomán - 9,8 százalékos többlet várható, Ebből az első negyedévre 7,1 százalék, a másodikra 12,8, a harmadikra 8,0, a negyedikre 10,7 százalék esik.

A belföldi felhasználás összességében már pozitív tartományba fordul (0,2 százalék) az idén a tavalyi 11,6 százalékos csökkenés után.

Fordulat következik be a külkereskedelemben is: amíg tavaly mind az export, mind az import kétszám jegyű visszaesését regisztrálták, addig 2010-ben az export 2,0 százalékkal, az import pedig 2,9 százalékkal emelkedik.

Az idei infláció alakulását a jegybankhoz hasonlóan lefutással prognosztizálja az Ecostat: az első negyedévben 5,5 százalékos, a másodikban 4,5, a harmadikban 2,8, míg a negyedikben 2,5 százalékos inflációt vár, ami az év egészére 3,8 százalékos átlagos fogyasztói áremelkedést jelent.