eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Sok a bizonytalanság a Déli Áramlat körül

Bár az ellátásbiztonságot tekintve alternatívát jelent a Déli Áramlat megépítése, túl sok a bizonytalansági tényező a projekt körül - véli a Corvinus Egyetem adjunktusa. Kaderják Péter hozzátette: a Déli Áramlat drágább, és hátráltatja a Nabucco kiépítését.

Ha megépül a Déli Áramlat, abból szempontból jelentene diverzifikációt, hogy Ukrajnát kikerüli, és az ukrán tranzittal kapcsolatos kockázatokat kezelni tudja, de nem csökkentené az orosz beszállítás súlya jelentette kiszolgáltatottságot a régióban - mondta az InfoRádiónak Kaderják Péter. A Corvinus Egyetem adjunktusa kiemelte: a gáz ára nem változna, mivel Oroszország szállítaná a gázt ezen a vezetéken is, vagyis a monopol árazási pozíció megmaradna.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője közölte, mindig fantom projektnek érezte a Déli Áramlatot, amely némileg azt a célt szolgálja, hogy a vele versenyző Nabuccót megpróbálja kiütni a nyeregből. Kevés konkrétumot lehet tudni a Déli Áramlatról, így nincsen meg a pontos nyomvonala, folyton változik, hogy melyik országokon menne keresztül, csak most jött létre a projektcég, de továbbra sem indult el az engedélyeztetési folyamat - fejtette ki a szakértő, aki szerint emiatt kétséges, hogy 3-5 éven belül elkészülne a vezeték.

Csekély a realitása annak, hogy a Déli Áramlat és a Nabucco is megépül rövid középtávon - vélekedett Kaderják Péter.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×