Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kinek kell aggódni az ingatlanadó miatt?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem kell aggódnia az ingatlanadó miatt annak, akinek nagyjából 30 millió forintot ér az ingatlana, bár lehetséges, hogy jelenleg nem tudná ennyiért eladni. Az adószakértő szerint az APEH nem rájuk fog fókuszálni, hiszen ez anyagilag sem érné meg az államnak, és kapacitás sincs arra, hogy viszonylag olcsó ingatlannal rendelkezőket vizsgálgassanak.

Hosszasan készült az APEH adókalkulátora, de már elérhető az adóhivatal honlapján és az ügyfélkapun keresztül is. Két kalkulátor készült, az egyik azok számára, akik azt sem tudják eldönteni, kell-e egyáltalán adót fizetniük, azaz ingatlanuk értéke eléri-e a 30 millió forintot. A másikkal az számolható ki, mennyi adót kell fizetnünk. A kalkulátor nagyjából 800 ezer ingatlan eladási adatai alapján készült, az illetékügyi hivatalok adatai alapján.

A legtöbbeket persze az érdekli, előfordulhat-e az, hogy valaki 28 milliósra becsüli a saját házát, az APEH azonban 31 milliósra. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint csak elvben, de ilyenkor is az adóhivatalnak kell bizonyítania az igazát.

A hatóság rendelkezik saját ingatlan értékbecslőkkel, őket küldi ki a vitatott értékű ingatlanba, s az ő vizsgálatuk alapján megszületik az elsőfokú határozat. Ez megfellebbezhető, végső soron a bíróságon támadható meg, ott pedig a szakértők csatája dönti el, kinek van igaza.

Mindez azonban Vámosi-Nagy Szabolcs szerint csak elméletben lehetséges, a gyakorlatban ezeknek a tulajdonosoknak nincs félnivalójuk.

Egyrészt azért nem, mert az APEH nem bővítette kapacitását, így a vizsgálatok száma korlátozott. Azaz először azokat veszik górcső alá, akik 20 millió forintosnak jelentettek be egy, az APEH által 120 millió forintosnak ítélt ingatlant.

Másrészt egy 30 milliós ház után évente 75 ezer forintot kell befizetni, ennél azonban valószínűleg többe kerülne maga a vizsgálat, azaz a hivatalnak sem éri meg belefogni.

Hanganyag: Kaputa Júlia