Varga Mihály: veszélyezteti a tőkekivonás a kilábalást a válságból

InfoRádió / MTI
2010. január 11. 16:37
Varga Mihály szerint az elhibázott MSZP-s gazdaságpolitika következménye az, hogy 14 éves negatív rekordot döntött meg a működő tőke kivonása Magyarországról. A Fidesz alelnöke hétfőn Budapesten hangsúlyozta: ez veszélyezteti a kilábalást a magyar gazdaság válságából.

Egyetlenegyszer sem vontak ki annyi működő tőkét az országból 1995 óta, mint tavaly az első háromnegyed évben - ismertette sajtótájékoztatóján Varga Mihály.

Mint fogalmazott, 2009 arról szólt, hogy "a tőke hátat kíván fordítani egy olyan gazdaságnak, amelyben a profitkilátások, a megtérülési lehetőségek rendkívül rosszak". Holott - folytatta - a kilábaláshoz a gazdasági recesszióból tőkére van szükség: amelyik ország tőkét tud vonzani, annak van reménye.

Varga Mihály azt mondta, hogy a működő tőke kivonása az adó- és járulékbevételek csökkenését, valamint a munkanélküliség növekedését vonhatja maga után, vagyis tovább lehetetleníti a gazdasági növekedés beindulását is.

Hozzátette, pártja véleménye szerint még nincs a mélyponton a munkanélküliség mértéke. Kérdésre elmondta, azokkal a becslésekkel értenek egyet, melyek szerint a magyar munkanélküliség növekedése a következő hónapokban elérheti akár a 11 százalékos szintet is.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint a napvilágot látott adatok azt bizonyítják, hogy a magyar gazdaság továbbra is lejtőn van.

Varga Mihály közölte: a gazdaságpolitikai fordulathoz politikai fordulatra van szükség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczeg Zsolt összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást