eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az orosz-fehérorosz vita közben zavartalan az orosz olajexport Európába

Oroszország változatlanul folytatja kőolajexportját Fehéroroszországba, illetve Fehéroroszországon át Európába, annak ellenére, hogy szombatig sem sikerült megállapodni az új olajszállítási egyezményben a két ország között. Ezt az orosz energiaügyi minisztérium szóvivője mondta hírügynökségeknek.

Az orosz szóvivő szerint "Fehéroroszország hátráltatja a tárgyalást. Oroszország példátlan és nagyon nagylelkű javaslatokat tett a vámmentes olajszállítás ügyében, de Fehéroroszország még annál is többet követel".

A szóvivő, Irina Joszipova hozzátette: nem tudja, hogy a jövő héten folytatódnak-e a megbeszélések, miután a fehérorosz küldöttség szombaton elutazott Moszkvából.

A feleknek elvileg tavaly év végéig kellett volna megegyezniük Oroszország 2010-es fehéroroszországi olajexportjának feltételeiben. A múlt héten Oroszország kis időre felfüggesztette a szállításokat két finomítóba a Barátság (Druzsba) vezetéken, és ez is közrejátszott abban, hogy a kőolaj 15 havi csúcsra, hordónként 82 dollár fölé drágult a világpiacon.

Az orosz és fehérorosz illetékesek január 2-án kezdték újra a tárgyalásokat az idei szállítások feltételeiről. A fehérorosz kormány azt szeretné, hogy Oroszország ne csak a fehérorosz fogyasztásra szánt kőolajat szállítsa vámmentesen, hanem a feldolgozásra, majd kivitelre szánt mennyiséget is.

Fehéroroszország évente körülbelül 20 millió tonna nyersolajat vásárol Oroszországtól. Ennek nagyjából egynegyedét fogyasztja el, a többit feldolgozott formában továbbítja Európába. Ez a kivitel adja Fehéroroszország exportbevételeinek egyharmadát, viszont a vám fehérorosz számítások szerint legalább 5 milliárd dollárral, a hazai össztermék (GDP) 10 százalékával terhelné meg a kasszát.

Tavaly a Fehéroroszországnak szánt olajat Oroszország a szokásos exportvámja 35,6 százalékával terhelte csak meg, azaz drágította. Az orosz kormány már évekkel ezelőtt meghirdette, hogy fokozatosan piaci alapon akar kereskedni a volt szovjetköztársaságokkal, mert terhes számára gazdaságaik támogatása. A fokozatos átalakítás jegyében Oroszország 2010-re vámmentességet ajánlott évi 6 millió tonna olaj szállítására Fehéroroszországnak, és a teljes vámot javasolta a további, körülbelül 14,5 millió tonnára.

Legutóbb 2007. januárban pattant ki gáz- és olajvita Moszkva és Minszk között, és akkor átmenetileg le is állt az olajszállítás a Barátság vezeték északi ágán: a kiesés körülbelül napi egymillió hordó volt. A folytatódó vita közvetlenül Lengyelország és Németország nyersolajimportját érintheti. Németország tavaly napi 350 ezer hordó olajat vásárolt ebből az irányból, ez a teljes fogyasztásának közel 15 százaléka volt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×