Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az orosz-fehérorosz vita közben zavartalan az orosz olajexport Európába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország változatlanul folytatja kőolajexportját Fehéroroszországba, illetve Fehéroroszországon át Európába, annak ellenére, hogy szombatig sem sikerült megállapodni az új olajszállítási egyezményben a két ország között. Ezt az orosz energiaügyi minisztérium szóvivője mondta hírügynökségeknek.

Az orosz szóvivő szerint "Fehéroroszország hátráltatja a tárgyalást. Oroszország példátlan és nagyon nagylelkű javaslatokat tett a vámmentes olajszállítás ügyében, de Fehéroroszország még annál is többet követel".

A szóvivő, Irina Joszipova hozzátette: nem tudja, hogy a jövő héten folytatódnak-e a megbeszélések, miután a fehérorosz küldöttség szombaton elutazott Moszkvából.

A feleknek elvileg tavaly év végéig kellett volna megegyezniük Oroszország 2010-es fehéroroszországi olajexportjának feltételeiben. A múlt héten Oroszország kis időre felfüggesztette a szállításokat két finomítóba a Barátság (Druzsba) vezetéken, és ez is közrejátszott abban, hogy a kőolaj 15 havi csúcsra, hordónként 82 dollár fölé drágult a világpiacon.

Az orosz és fehérorosz illetékesek január 2-án kezdték újra a tárgyalásokat az idei szállítások feltételeiről. A fehérorosz kormány azt szeretné, hogy Oroszország ne csak a fehérorosz fogyasztásra szánt kőolajat szállítsa vámmentesen, hanem a feldolgozásra, majd kivitelre szánt mennyiséget is.

Fehéroroszország évente körülbelül 20 millió tonna nyersolajat vásárol Oroszországtól. Ennek nagyjából egynegyedét fogyasztja el, a többit feldolgozott formában továbbítja Európába. Ez a kivitel adja Fehéroroszország exportbevételeinek egyharmadát, viszont a vám fehérorosz számítások szerint legalább 5 milliárd dollárral, a hazai össztermék (GDP) 10 százalékával terhelné meg a kasszát.

Tavaly a Fehéroroszországnak szánt olajat Oroszország a szokásos exportvámja 35,6 százalékával terhelte csak meg, azaz drágította. Az orosz kormány már évekkel ezelőtt meghirdette, hogy fokozatosan piaci alapon akar kereskedni a volt szovjetköztársaságokkal, mert terhes számára gazdaságaik támogatása. A fokozatos átalakítás jegyében Oroszország 2010-re vámmentességet ajánlott évi 6 millió tonna olaj szállítására Fehéroroszországnak, és a teljes vámot javasolta a további, körülbelül 14,5 millió tonnára.

Legutóbb 2007. januárban pattant ki gáz- és olajvita Moszkva és Minszk között, és akkor átmenetileg le is állt az olajszállítás a Barátság vezeték északi ágán: a kiesés körülbelül napi egymillió hordó volt. A folytatódó vita közvetlenül Lengyelország és Németország nyersolajimportját érintheti. Németország tavaly napi 350 ezer hordó olajat vásárolt ebből az irányból, ez a teljes fogyasztásának közel 15 százaléka volt.