eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem csitulnak a dél-olaszországi zavargások

Újabb bevándorló sebesült meg könnyebben szombaton egy sörétes vadászpuskából leadott lövéstől a dél-olaszországi Rosarno közelében - közölte a rendőrség, amely immár 67-re tette a Calabria tartományban kirobbant zavargások és a nyomukban kezdődött, külföldiek elleni hajsza sebesültjeinek számát.

A sebesültekből 31 külföldi - közülük ketten vasrudakkal rájuk mért ütésektől szenvedtek súlyos sérüléseket -, további 19-en rendőrök, 17-en pedig környékbeli olaszok.

Az összecsapások a 15 ezer lakosú Rosarnóban robbantak ki csütörtök este, miután több száz, többségében illegálisan foglalkoztatott bevándorló mezőgazdasági munkás tüntetett a városban, amiért helyi fiatalok előzőleg - ugyancsak vadászfegyverrel - rálőttek több társukra. A feldühödött tüntetők - többnyire Afrikából érkezett bevándorlók - autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be és összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel.

Az iskolák és az üzletek másnap zárva tartottak a dél-olasz városban, de péntek este kiújultak az erőszakos cselekmények, és a bevándorlók elleni valóságos hajtóvadászattá alakultak át. Közben több száz társuk ismét randalírozott az őket ért, szerintük rasszista támadások miatt, és a helyi lakosokkal és rendfenntartókkal vívott összetűzésekben estig legalább 37 ember sebesült meg.

A rendfenntartók pénteken több embert őrizetbe vettek. A lefogott olaszok között volt olyan, aki előzőleg földgyaluval próbálta elütni a városközpont felé tartó bevándorlók egyikét, egy másik olasz pedig személygépkocsijával kísérelte meg ugyanezt.

A fenyegető helyzet miatt péntek éjjel mintegy 320 bevándorló távozott Rosarnóból szervezett buszokkal, további mintegy száz külföldi pedig vonattal vagy személygépkocsival hagyta el a várost - közölte szombaton az olasz rendőrség. Rendőri források szerint még vagy háromszázan készülnek arra, hogy a nap folyamán menekültbefogadó központokban húzzák meg magukat, további százak pedig egyelőre a maradás mellett döntöttek.

A város környékén mintegy ezerötszáz bevándorló él nyomorúságos körülmények között, és emberjogi szervezetek szerint bűnbandák kizsákmányolják őket. Agazio Loiero tartományi kormányzó azt mondta: a zavargás teljesen elítélendő, de provokáció eredménye volt.

Olasz ellenzéki politikusok a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette konzervatív koalíciót tették felelőssé a konfliktusért, azt állítva, hogy bár lépéseket tettek az illegális bevándorlás visszaszorítására, képtelenek érvényt szerezni annak, hogy csak a munkával és állandó lakhellyel rendelkezők kapjanak tartózkodási engedélyt az országban.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×