Ismét mínuszban a folyószámlák

Infostart
2010. január 8. 13:21
Ismét mínuszban a folyószámlák. A penzcentrum.hu összesítése szerint a nyári hónapokban növekedni kezdett a folyószámla-eladósodottság, a harmadik negyedévben pedig meghaladta az előző év végi szintet is.

A válság előtti években a folyószámlahitelek állománya folyamatosan emelkedett, de a recessziós fenyegetés hatására megtört ez a tendencia, ekkor ugyanis csökkent a hitelállomány. A penzcentrum.hu elemzéséből kiderül, hogy egyre többen használják újra a hitelkártyájukat.

A folyószámlahitelek, nevükből adódóan, viszonylag egyszerűen elérhetőek, és népszerűségüket annak is köszönhetik, hogy nem kell hozzá kezes, és szabadon, azaz hitelcél megjelölése nélkül használható fel. Az így felvett hitel egyben, vagy több részletben is visszafizethető, és a hitelkeret így mindig újratöltődik. A banknak általában elég fedezet az, ami rendszeres jóváírásként a számlára érkezik.

A viszonylagos szabadosságnak azonban súlyos ára van: ez az egyik legdrágább hitelforrás, az éves kamat 25 százalék körül mozog, és vannak még egyéb díjtételek is. Ugyanakkor a hitelfeltételek enyhülésére utal az, hogy több pénzintézet emelt a hitelmaximumon, és van olyan is, amelynél csökkent a teljes hiteldíj mutató.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást