Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Végrehajtás helyett eladják a bankok a követeléseiket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tavaly szeptember végén a teljes hitelállomány több mint 27 százalékánál állt fenn fizetési késedelem, derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jelentéséből. A tájékoztató szerint egyre gyakoribb a fizetési átütemezés és végrehajtás helyett eladják a bankok a követelésüket.

A tavaly szeptemberi végi adatok szerint a hat millió hitelszerződés 95 százaléka háztartási hitel. A hitelszerződések száma összességében két százalékkal mérséklődött 2009 első 9 hónapjában.

A felügyelethez beérkezett adatok szerint a késedelmes hitelek aránya tavaly az első kilenc hónapban 26 százalékkal emelkedett, de ez teljes egészében az első félévben következett be, míg a harmadik negyedév során a késedelmes hitelek száma minimálisan, 0,3 százalékkal mérséklődött. A lakossági hiteleknek valamivel több, mint a 27 százalékánál állt fenn fizetési késedelem tavaly szeptember végén.

A teljes hitelállományt tekintve a 90 napon túli késedelem 690 ezer hitelszerződésnél állt fenn, ennek jelentős része, 641 ezer lakossági. A 90 napos késedelmek száma 2009 első kilenc hónapjában 34,4 százalékkal gyarapodott. A növekedés a harmadik negyedévben is folytatódott, de már lassuló ütemben.

A bankok ügyfeleinek hiteltartozása 2009. szeptember végén 20 milliárd 263 millió forint volt, ez 2008 végéhez képest 3,1 százalékkal alacsonyabb.

A felügyelet jelentése szerint a banki gyakorlatban terjedőben van a hiteltartozások átstrukturálása, átütemezése. A pénzintézetek 2009. szeptember végén közel 40 ezer átütemezett hitelszerződést tartottak nyilván, ezek zöme szintén lakossági volt. Az átütemezett hitelszerződések darabszáma 60 százalékkal, az átütemezett állomány 62 százalékkal növekedett a tavalyi első kilenc hónapban. Az átütemezés jellemzően az átlagosnál nagyobb méretű hitelek esetében volt gyakoribb.

Végrehajtást vagy egyéb tartozásrendezési eljárást 2009 első háromnegyed évében megközelítően 12 ezer lakóingatlannál rendeltek el. A konkrét végrehajtások száma csökkent, emelkedett viszont az eladott követelésekben érintett lakóingatlanok száma, ami a banki gyakorlat megváltozását jelzi.