Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oszkó: teljesíthetőnek látszik az eredményszemléletű 3,9 százalékos hiány is 2009-re

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pénzügyminiszter szerint valószínűleg teljesült az államháztartás tavalyi, GDP arányosan 3,9 százalékos eredményszemléletű hiánycélja, mivel a pénzforgalmi szemléletű deficit - önkormányzatok nélkül - 0,2 százalékkal kisebb, 3,6 százalék lett. A megalapozottabb értékelésre az eredményszemléletű mérlegnél még néhány hetet várni kell.

Oszkó Péter az MTI-nek adott rövid nyilatkozatában - az államháztartás elmúlt évre vonatkozó számainak publikálását követően - aláhúzta: elsősorban annak köszönhető a vártnál kisebb pénzforgalmi deficit, hogy a bevételek összességében túlteljesültek, és a központi intézmények kiadásai az előre eltervezett szerint alakultak.

A pénzügyminiszter elsősorban a többletadó-bevételeknek tudja be az államháztartás vártnál jobb teljesítményét, de azt is hangoztatta: jól működött a 2009 nyarán bevezetett kincstárnoki rendszer, mivel a központi intézmények tartani tudták az óév végén is a kiadási előirányzatokat. A kincstárnoki rendszer hatása megmarad, ez jól működik majd 2010 folyamán is.

Oszkó Péter az adóbevételek alakulására visszatérve kifejtette: elsősorban az általános forgalmi adóbevételek és a fogyasztáshoz kapcsolódó adók teljesültek túl, míg a társasági adóbefizetések alacsonyabbak lettek a korábban prognosztizált mértéknél. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a különadó-befizetések viszont a várthoz képest magasabbak lettek.

Az összadó-bevételek tehát magasabbak lettek a vártnál, a mérlegben az adóbefizetések 20-30 milliárd forinttal lettek magasabbak az előrejelzéshez képest, a várt szufficit viszont 70 milliárd forinttal lett több. A központi szerveknél augusztus óta ható kiadáscsökkentő intézkedések révén a központi kifizetések kordában maradtak. Ez a kettős hatás a nagyobb adóbevételek, illetve a központi intézmények kisebb kiadásai együttesen eredményezték, hogy a várthoz képest kisebb lett a GDP-arányos államháztartási pénzforgalmi deficit 2009 egészére.

A pénzügyminiszter az MTI kérdésére elmondta: szakembereik vizsgálják az egyes eltéréseket, azok hatásait, mivel ezek adják a 2010-es költségvetési folyamatok bázisát. Értékelik azt, hogy 2009-ben a társasági adóbefizetések miért lettek alacsonyabbak a prognózishoz képest, illetve a különadó bevételek miért teljesültek túl. Ez mindenképpen figyelemre méltó, hiszen tavaly még a társasági adózásban nagyszámú korrekciós tételt lehetett figyelembe venni, míg a különadónál ez a lehetőség nem állt fenn. Az idén már nincs különadó, viszont a társasági adónál jelentősen csökkent a korrekciós tételek száma.

Oszkó Péter végezetül leszögezte: a legújabb fejlemények alapján is a 2010-es hiánycélokat változatlannak tekinti a kormány, az elfogadott költségvetés alapján az idei eredményszemléletű államháztartási deficitcél továbbra is a GDP 3,8 százaléka.