Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért lehet alkotmányellenes a vagyonadóról szóló törvény?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkésőbb február végére eldönti az Alkotmánybíróság, hogy ellentétes-e az alaptörvénnyel a vagyonadó. A testülethez több beadvány érkezett ezzel összefüggésben. Az egyik szerzője Szabó Máté ombudsman, egy másiké pedig Angyal József igazságügyi adószakértő.

Tévednek azok, akik azt hiszik: azért lehet alkotmányellenes a vagyonadóról szóló törvény, mert az ingatlanját mindenki adózott jövedelemből veszi, így kettős adóztatásról lehet szó. Angyal József igazságügyi adószakértő szerint a vagyonadó önmagában nem alkotmányellenes, csupán annak megvalósítási formája.

Az ingatlanadó mértékét a magánszemélynek a jogszabály szerint önadózással kell meghatároznia, azaz saját magának kell meghatároznia a forgalmi értéket. Az azonban nincs pontosan meghatározva a törvényben, hogyan kell ezt megtenni, a jogalkotó ugyanis kihagyta a törvényből az illetéktörvényre való hivatkozást. Az APEH által beígért - bár a honlapon máig nem látható - vagyonadó-kalkulátor közzétételére egyszerűen nincs jogszabályi felhatalmazása a hivatalnak.

Mindennek tetejében az adóhatóság még szankcionálhat is, ha 10 százaléknál nagyobb eltéréssel határozza meg az ingatlan forgalmi értékét, mint az adózó.

Angyal József szerint alkotmányossági aggályokat vet fel az is, hogy az adóellenőr akkor léphet be a magánszemélyek otthonába, amikor csak akar, mivel az ellenőrzés a vagyontárgyra vonatkozik.

Az igazságügyi adószakértő harmadrészt azt kifogásolja, hogy a jogszabály korlátozza a szabad helymegválasztás jogát. Ha ugyanis valaki egy 15 millió forintos ingatlannal rendelkezik, de külföldön dolgozik, ezért nem él életvitelszerűen a lakásban vagy házban, akkor adót kell fizetnie utána.

Az adóhatósági szankcionálás tervezett gyakorlatát az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is kifogásolta, de Szabó Máté szerint az is aggályos, hogy a nagycsaládok, amelyek szükségszerűen nagyobb, drágább ingatlanban élnek, hátrányt szenvednek, mint ahogy azok is, akik hitelből vették otthonukat, ám a hitel felvételekor még nem kalkuláltak további kiadásokkal.

Angyal József szerint az Alkotmánybíróság ez utóbbi érveket már nem fogja érdemben megvitatni, mivel már a forgalmi érték meghatározásának pontatlansága miatt megsemmisíti a törvényt.

Az Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke az InfoRádiónak hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság nem fogja az egész törvényt hatályon kívül helyezni, azt a Fidesz ígéretet, miszerint ha kormányra kerül, eltörli a vagyonadót, az országgyűlés júliusnál előbb nem tudja megszavazni.

Vadász Iván kiemelte: a jelenleg hatályos törvények szerint a személyi jövedelemadó benyújtásával egy időben az éves adó 50 százalékát kell megfizetnie a vagyonadó fizetésére kötelezetteknek.

Hanganyag: Herczeg Zsolt