Főtáv: 5 százalékos áfával állítják ki a januári számlákat

InfoRádió / MTI
2010. január 5. 18:21
A januári számlákat tervei szerint már nem 18, hanem 5 százalékos áfával állítja ki a Főtáv - mondta Balogh Róbert, a társaság szóvivője.

A Pénzügyminisztérium azt közölte az MTI-vel: az Európai Bizottság (EB) eddig nem emelt kifogást, így várhatóan 5 százalékos áfakulccsal adózik a távhő, január 15-től.

A távhőszolgáltatásra 2009. augusztus 1-jétől alkalmazott 18 százalékos adómérték hatályba lépéséhez hasonlóan az 5 százalékos áfával történő adóztatásnak is az a feltétele, hogy azt jóváhagyja az EB.

Az EB eddig ebben a kérdésben határozatot még nem hozott, a korábbi tapasztalatok alapján a PM arra számít, hogy a bizottság határozat nélkül, a rendelkezésére álló három hónap lejártával a hozzájárulását "megadottnak" tekinti majd.

A három hónapos határidő lejártáról szóló PM határozat legkésőbb a Magyar Közlöny január 15-i számában jelenik meg. Ennek megfelelően a távhőszolgáltatásra vonatkozó 5 százalékos adómérték - a 2010. évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló, vonatkozó jogszabály alapján - 2010. január 15-én léphet hatályba.

Az 5 százalékos adómérték alá tartozó távhőszolgáltatások köre egyrészt lefedi a jelenleg 18 százalékkal adózó távhőszolgáltatásokat, másrészt kibővül a villamos energiáról szóló törvény alapján megújuló energiaforrásnak minősülő energiaforráson alapuló hőszolgáltatással.

Az 5 százalékos adómérték várhatóan azon távhődíj teljes összegére alkalmazható először, amelynél a díj megfizetésének esedékessége 2010. január 15-ére vagy azt követő időpontra esik, függetlenül attól, hogy a számlázott díj milyen elszámolási időszakra vonatkozik.

Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere a helyi hőszolgáltató cégnél tartott keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a debreceni önkormányzat - konzultálva a helyi vagyonkezelővel és hőszolgáltatóval - úgy döntött: a számlákat 5 százalékos áfával töltik ki, s amennyiben az EB nem járul hozzá az áfacsökkentéshez, a különbözetet a következő havi számlában érvényesítik.