Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Befektetési szint alá süllyesztette Izlandot a Fitch

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Befektetési szint alá süllyesztette kedden Izland hosszú futamú devizaadósi besorolását a Fitch Ratings, arra hivatkozva, hogy az ügynevezett Icesave-egyezség népszavazásra bocsátása újabb belpolitikai, gazdasági és pénzügyi bizonytalanságot teremt a súlyos pénzügyi válságtól szenvedő országban.

A legnagyobb európai hitelminősítő Izland hosszú lejáratú szuverén devizakötelezettségeinek kockázati osztályzatát az eddigi közepes befektetői "BBB mínusz"-ról "BB plusz"-ra, vagyis spekulatív - magas hozamú - kategóriába sorolta át. A hosszú futamú, helyi valutában kiadott államadósság osztályzata az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról közepes befektetői "BBB plusz"-ra romlott.

Az izlandi parlament a minap elfogadta az izlandi betétgarancia-alapnak nyújtandó holland és brit kormányhitel állami garantálásáról szóló törvényt. Ez a hitel lehetővé tenné, hogy Izland eleget tegyen az Icesave pénzintézet brit és holland betéteseivel szembeni kompenzációs kötelezettségeinek.

Az izlandi államfő azonban megvétózta és népszavazásra bocsátotta a törvényt.

Az intézkedés a Fitch Ratings keddi elemzése szerint jelentősen visszaveti azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Izland tett eddig a külvilággal fenntartott pénzügyi kapcsolatok normalizálására. Így Izland gazdasági és szuverén adósi profilja már nem egyeztethető össze a befektetői szintű devizaadósi besorolással - áll a hitelminősítő indoklásában.

A Fitch rontott a hosszú távú osztályzatokon is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Ezt a cég azzal indokolta, hogy az Icesave-ügylettel kapcsolatos új bizonytalanságok nyomán erősödhet Izland pénzügyi elszigeteltsége, és elakadhat a stabilizációs program.

A Fitch Ratings az első a nagy hitelminősítők közül, amely befektetési szint alá rontotta Izland devizaadósi besorolását.

A Standard & Poor's a minap negatívról stabilra javította az izlandi adósosztályzatok kilátását, éppen arra hivatkozva, hogy az izlandi parlament elfogadta az Icesave-kompenzációt lehetővé tévő garanciatörvényt. Az S&P ehhez fűzött elemzésében még külön ki is emelte, hogy várakozása szerint a törvényt az államfő rövid időn belül aláírja.

Az Icesave az összeomlott izlandi Landsbanki bankcsoport hollandiai és nagy-britanniai leányvállalata volt.

Az Icesave-nek nem voltak fiókjai, a nála vezetett számlákról internetes úton lehetett fizetési tranzakciókat elvégezni. Az internetes bank egyes lekötési futamidők esetén 7 százalék feletti kamatokat kínált, ami csaknem a kétszerese volt a brit nagybankok által hosszabb lekötésekre általában ajánlott kamatoknak.

Az Icesave azonban 2008 októberében leállította a betétek kifizetését és új betétek felvételét, miután az anyavállalatot az izlandi kormány csődgondnokság alá helyezte.

Becslések szerint 300 ezer brit számlatulajdonosnak volt összesen több mint 4 milliárd fontja az Icesave-nél.

Ez a brit bankrendszer egészéhez képest elenyésző - a brit bankok 40 millió lakossági és üzleti ügyfél összesen kétezer milliárd fontnyi megtakarítását kezelik -, az eset mégis komoly feltűnést keltett, mivel a pénzügyi válság során egyetlen nagy-britanniai bank sem jutott olyan helyzetbe, hogy le kellett volna állítania a betétek kifizetését.

Az Izlanddal kapcsolatos hitelminősítői intézkedéseket szoros figyelemmel követi a feltörekvő piacokon aktív nemzetközi befektetői közösség. Londoni feltörekvő piaci elemzők már 2006 elején azt jósolták az MTI-nek, hogy az izlandi makrohelyzet akkor már észlelt megingása a feltörekvő térség egészében gyengítheti a portfolió-befektetői kockázatvállalási készséget.