Inforádió

Meghallgatom Élő adás

918,6 milliárd forint lett a 2009-es államháztartási hiány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vártnál kevesebb, 918,6 milliárd forint lett a 2009-es államháztartási hiány.

Az államháztartás tavaly decemberben - önkormányzatok nélkül - a várt 135 milliárddal szemben 205 milliárd forint többlettel zárt, 2009 egészében a pénzforgalmi hiány 918,6 milliárd forint volt, a GDP 3,6 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A Pénzügyminisztérium prognózisa 992,4 milliárd forint hiánnyal számolt, ami a GDP 3,8 százaléka.

Az államháztartás többlete 2008 decemberében 68,6 milliárd forint volt, 2008 egészében az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül - 910,6 milliárd forint hiánnyal zárt, ami GDP-arányosan 3,3 százalék volt.

A központi költségvetés 2009 decemberében 176,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,3 milliárd forintos szufficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 8,1 milliárd forintos deficittel zártak.

A közlemény rögzíti: a múlt év utolsó hónapjában - ahogy azt a Pénzügyminisztérium előre jelezte - alacsonyabban alakultak a kiadások a 2008-as, illetve a 2007-es költségvetési költéshez képest. Ez részben a maradványtartásnak, a hónapok óta működő kincstárnoki rendszernek köszönhető, illetve annak, hogy augusztus óta egyre inkább érvényesülnek az idén hozott kiadáscsökkentő intézkedések. A költségvetési szervek havi kiadásai nyár vége óta, hónapról hónapra az előző esztendőkhöz képest alacsonyabban alakultak.

A most közölt adatok alapján a szaktárca szerint nagy biztonsággal feltételezhető, hogy a teljes államháztartás - az önkormányzatokat is figyelembe véve - pénzforgalmi egyenlege az éves, GDP-arányosan 4,1 százalékos hiánycélnak megfelelően, azon belül alakult. (Az önkormányzatok gazdálkodásáról végleges adatok csak később állnak rendelkezésre.)

Mivel a 2009. évi pénzforgalmi hiány a PM által tervezettnél kedvezőbben, a GDP arányában 3,6 százalék lett - feltételezve, hogy az önkormányzatok tavalyi deficitje nem haladja meg az előre jelzettet - teljesíthető a kormány által vállalt 3,9 százalékos eredményszemléletű (ESA) hiány. Ez az Európai Unió statisztikai hivatala által hitelesített mutató csak a nyár közepén válik ismertté.

Hanganyag: Farkas Dávid