eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A családokat sújtják leginkább az áremelkedések

2010-ben is olyan termékek, szolgáltatások ára nő, amelyet minden család megérez. Magasabbak lesznek az energiaárak, drágábban autózhatunk, és a közösségi közlekedésárai is emelkednek.

Átlagosan 4 százalékkal drágul a földgáz ára, a változás eltérően érinti az egyes fogyasztói csoportokat. A 20 köbméter per óránál kevesebbet fogyasztókat sújtja leginkább a változás, náluk 5,7 százalékos lesz átlagosan a drágulás mértéke.

Az áram ára nem változik minden szolgáltatónál. Míg az E.ON csökkent 3 százalékkal, a Démász pedig változatlan szinten tartja a villamos energia fogyasztói árát, az RWE csoporthoz tartozó Elmű és Émász már csak a rendszerhasználati díjak növekedése miatt is várhatóan legalább 2 százalékot emelni fog.

Jó hír viszont, hogy a távhő ára nem növekszik, sőt csökken, mivel a távhő áfája 18-ról 5 százalékra mérséklődik, ez mintegy 2 millió embert érint.

2010-ben drágábban autózunk. És nem azért, mert az alapanyag, az olaj ára emelkedik, hanem mert a jövedéki adó mértéke lesz magasabb január elsejétől. A portfolio.hu számításai szerint az üzemanyagok árába is beépített jövedéki adó változása a benzin esetében 14 forintot jelent literenként, a gázolaj pedig 9 forinttal kerül többe. Egyébként a benzin adótartalma így már 60 százalékosra, a gázolajé 55 százalékosra emelkedik.

Többe kerül jövőre az autópálya matrica, de várhatóan csak februártól, az emelés mértéke átlagosan 8,6 százalék lesz.

Mielőtt azonban letennénk az autót, érdemes megnézni a közösségi közlekedés jegyárait is, a menetrendekről változásairól nem is beszélve. Drágábbak lesz a BKV jegyárak, januártól 320 forint egy vonaljegy és 9800 forint a havi bérlet.

Infláció felett emelik a MÁV és a volán jegyárakat is. A bérletek átlagosan 10 százalékkal, a jegyek 15 százalékkal lesznek drágábbak, igaz nem január, hanem február elsejétől.

Kevesebb lesz viszont az ingatlanok után fizetendő illeték mértéke: míg 4 millió forint alatt marad továbbra is a 2 százalék, addig 4 millió forint felett 6-ról 4 százalékra csökken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×