eur:
393.52
usd:
368.96
bux:
65852.27
2024. április 23. kedd Béla

Jelentős többlet a folyó fizetési mérlegben

A harmadik negyedévben 698 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az elemzők nulla körüli adatot prognosztizáltak az időszakra.

A jegybank arról is beszámolt, hogy az első kilenc hónapban összesítve 586 millió euró a többlet; egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 5 milliárd 323 millió euró volt a fizetési mérleg hiánya.

Az adatok szerint 2008 év végéhez képest az export 8, az import csaknem 20 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez viszonyítva ugyanakkor a kivitel már kis mértékben emelkedett, a behozatal pedig stagnált.

Az adatok alapján londoni feltörekvő piaci elemzők úgy vélik: az idén egyensúlyba kerülhet a magyar folyó fizetési egyenleg. A JP Morgan szakértői szerint a valaha feljegyzett legnagyobb negyedéves magyarországi folyómérleg-többlet azt bizonyítja, hogy a magyar gazdaságban figyelemreméltó kiigazítás történt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×