Tisztább Velencei-tavat ígér az államtitkár

Infostart
2009. december 29. 16:48
Tisztább Velencei-tavat ígért a gazdasági tárca államtitkára azután, hogy az Európai Bizottság elfogadta a székesfehérvári szennyvíz nagyprojektet.

 Újabb uniós nagyprojektet fogadott el az Európai Bizottság - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Varju László, a gazdasági tárca államtitkára.

"A székesfehérvári szennyvízprojekt, ami a város környezetét is érinti, összességében 6,5 milliárd forintos EU-támogatásra tarthat igényt, összességében pedig 8,5 milliárdos beruházás valósulhat meg Székesfehérvár, Pátka, Pákozd és Seregélyes településeken" - mondta Varju László.

A településeken kiépül a szennyvízelvezetés, a csatornázottság pedig teljessé válik Székesfehérváron. Ez összesen 150 kilométernyi csatorna, és 40 kilométernyi nyomóvezeték megépítését jelenti. Varju László számításai szerint mindez 20 ezer ember életminőségét javítja érdemben, és 7000 háztartásnak a szennyvízelvezetését oldja meg.

Ez minden településen 90 százalék fölötti rákötöttséget jelent. Az államtitkár elmondta, ez a 16. nagyprojekt, amit Brüsszel elfogadott. Az ország a rendelkezésére álló uniós forrásokat lényegében szabadon használhatja fel, illetve pályáztathatja, de a 13 milliárd forintnál nagyobb értékű projekteket az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. Ez a procedúra a székesfehérvári esetben körülbelül egy évig tartott.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást