Száztízezren munka nélkül Észak-Magyarországon

InfoRádió / MTI
2009. december 28. 06:46
Az Észak-magyarországi régióban novemberben két százalékkal nőtt a regisztrált állásnélküliek száma októberhez képest, összességében 110 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, 2143-mal többet, mint egy hónappal korábban - tette közzé az év tizenegyedik hónapjának adatait honlapján a regionális munkaügyi központ.

A régió három megyéje közül továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legtöbb a nyilvántartott munkanélküli, számuk elérte a 69,5 ezret, Hevesben 21,5 ezer, míg Nógrád megyében 19 ezer volt az álláskeresők száma novemberben.

Októberhez képest a növekedés 2 százalékos volt, az elmúlt év hasonló időszakához képest viszont ez már 17,8 százalékot tett ki. Ez ugyanakkor jelentősen alatta marad az országos létszám-emelkedési ütemnek, amely novemberben 30,2 százalékra rúgott.

A nyilvántartott állástalanok aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 21,3 százalékos volt a régióban
októberben, míg az országos átlag 13,2 százalékot mutatott. A ráta Borsodban 23,6, Heves megyében 16,3, míg Nógrádban 21,2 százalékos volt.

A munkaügyi központ adatai szerint az országban nyilvántartott 53,6 ezer pályakezdő álláskeresők közül jószerivel minden ötödik az Észak-magyarországi régió valamelyik megyéjében él, számuk novemberben meghaladta a 11,5 ezret. A legtöbb pályakezdőt, 7,7 ezret Borsodban tartottak nyilván, Heves és Nógrád megyében 2-2 ezer volt a számuk.

Csoportos létszámleépítést novemberben tizenkét társaság jelentett be a régióban, összesen 255 embertől váltak meg, január óta pedig 78 munkáltató bocsátott el 4,1 ezer dolgozót.