Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csütörtökig érvényesíthető a 100 ezer forintos NYESZ adójóváírás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) által kínált 100 ezer forintos támogatással még csütörtökig lehet élni, a NYESZ számlára még idén befizetett megtakarítás 30 százaléka, maximum 100 ezer forint igényelhető vissza a személyi jövedelemadóból - közölte a Pioneer Alapkezelő.

Ha a NYESZ számlán december 31-ig idén befizetett összeg eléri a 334 ezer forintot, akkor támogatásként 100 ezer forint jóváírás kapható a 2009-es évre bevallott személyi jövedelemadóból. A 2020. január 1. előtt nyugdíjba vonulók esetében még nagyobb a támogatás, az adókedvezmény összegének felső korlátja 130 ezer forint. Ez az adóvisszatérítés független az egyéb jövedelmektől és adókedvezményektől, tehát nem az önkéntes nyugdíjpénztári kedvezmény helyett, hanem attól függetlenül vehető igénybe.

A NYESZ számla azoknak nyújt jó lehetőséget, akik gondolnak nyugdíjas éveikre és tudatosan kezelik pénzügyeiket. Azért érdemes ezzel a megoldással takarékoskodni, mert az adójóváírás, a kamatadó alóli mentesség és a jól megválasztott befektetések révén jelentősen gyarapodhatnak megtakarításaink - mondta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

A nyugdíj-előtakarékossági számla speciális értékpapírszámla, amely az öngondoskodás államilag támogatott lehetőségét teremtette meg három évvel ezelőtt. Ebben a konstrukcióban az előtakarékoskodó a nyugdíjba vonuláskor veheti fel a választott befektetés tőkéjét, annak hozamait, valamint az ehhez kapcsolódó állami támogatások összegeit azok hozamaival is kiegészítve. A nyugdíj-előtakarékossági számlákra befizetett összegek után az előtakarékoskodó adó-kedvezményre jogosult, megtakarítását tetszés szerinti összegben, időpontban, és gyakorisággal helyezheti el a számlán. Továbbá a NYESZ-en befektetett megtakarítás hozamát nem terheli a 20 százalékos kamatadó.

A NYESZ esetében megválasztható, hogy a nyugdíjcélú előtakarékoskodás milyen befektetésbe kerüljön, ez a tetszőleges portfolió-összetétellel az időtartam alatt a befektetési környezet és a befektető kockázatviselő képességének változásával alakítható.

A nyugdíj-előtakarékossági számlák bevezetése a magyarországi nyugdíjrendszer negyedik pilléreként a nyugdíjas évekre készülődést segíti elő, a magyar nyugdíjrendszer kötelező elemein az állami öregségi nyugdíjon, a magán-nyugdíjpénztári befizetéseken és az önkéntes nyugdíjpénztári koncepción túlmutatva.

A NYESZ-en tartott megtakarításokhoz normál esetben a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy nyugdíjba vonuláskor, de minimum 3 év takarékoskodás után lehet hozzájutni. A nyugdíj előtti hozzáférés lehetőségét nem zárja ki a törvény, de szigorú adózási és támogatás visszafizetési rendelkezésekhez köti.

A NYESZ számlával nem rendelkezők dolga sem nehéz, hiszen a legtöbb pénzintézetnél még a héten elintézhető a számlanyitás és a befizetés. A kereskedelmi bankoknál már több mint 60 ezer magánszemély nyitott NYESZ számlát. Sok esetben a számlatulajdonosok azért választották ezt a hosszú, akár több évtizedre szóló megtakarítási formát, mert az adójóváírással kalkuláltak.

Az új szabályozás megteremti annak lehetőségét, hogy a NYESZ számlán gyűjtött megtakarítások átvezethetők legyenek a januárban induló tartós befektetési számlára. Ez esetben azonban az utolsó két évben kapott adójóváírást 20 százalékkal növelt értéken kell visszafizetni.