eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Csütörtökig érvényesíthető a 100 ezer forintos NYESZ adójóváírás

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) által kínált 100 ezer forintos támogatással még csütörtökig lehet élni, a NYESZ számlára még idén befizetett megtakarítás 30 százaléka, maximum 100 ezer forint igényelhető vissza a személyi jövedelemadóból - közölte a Pioneer Alapkezelő.

Ha a NYESZ számlán december 31-ig idén befizetett összeg eléri a 334 ezer forintot, akkor támogatásként 100 ezer forint jóváírás kapható a 2009-es évre bevallott személyi jövedelemadóból. A 2020. január 1. előtt nyugdíjba vonulók esetében még nagyobb a támogatás, az adókedvezmény összegének felső korlátja 130 ezer forint. Ez az adóvisszatérítés független az egyéb jövedelmektől és adókedvezményektől, tehát nem az önkéntes nyugdíjpénztári kedvezmény helyett, hanem attól függetlenül vehető igénybe.

A NYESZ számla azoknak nyújt jó lehetőséget, akik gondolnak nyugdíjas éveikre és tudatosan kezelik pénzügyeiket. Azért érdemes ezzel a megoldással takarékoskodni, mert az adójóváírás, a kamatadó alóli mentesség és a jól megválasztott befektetések révén jelentősen gyarapodhatnak megtakarításaink - mondta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

A nyugdíj-előtakarékossági számla speciális értékpapírszámla, amely az öngondoskodás államilag támogatott lehetőségét teremtette meg három évvel ezelőtt. Ebben a konstrukcióban az előtakarékoskodó a nyugdíjba vonuláskor veheti fel a választott befektetés tőkéjét, annak hozamait, valamint az ehhez kapcsolódó állami támogatások összegeit azok hozamaival is kiegészítve. A nyugdíj-előtakarékossági számlákra befizetett összegek után az előtakarékoskodó adó-kedvezményre jogosult, megtakarítását tetszés szerinti összegben, időpontban, és gyakorisággal helyezheti el a számlán. Továbbá a NYESZ-en befektetett megtakarítás hozamát nem terheli a 20 százalékos kamatadó.

A NYESZ esetében megválasztható, hogy a nyugdíjcélú előtakarékoskodás milyen befektetésbe kerüljön, ez a tetszőleges portfolió-összetétellel az időtartam alatt a befektetési környezet és a befektető kockázatviselő képességének változásával alakítható.

A nyugdíj-előtakarékossági számlák bevezetése a magyarországi nyugdíjrendszer negyedik pilléreként a nyugdíjas évekre készülődést segíti elő, a magyar nyugdíjrendszer kötelező elemein az állami öregségi nyugdíjon, a magán-nyugdíjpénztári befizetéseken és az önkéntes nyugdíjpénztári koncepción túlmutatva.

A NYESZ-en tartott megtakarításokhoz normál esetben a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy nyugdíjba vonuláskor, de minimum 3 év takarékoskodás után lehet hozzájutni. A nyugdíj előtti hozzáférés lehetőségét nem zárja ki a törvény, de szigorú adózási és támogatás visszafizetési rendelkezésekhez köti.

A NYESZ számlával nem rendelkezők dolga sem nehéz, hiszen a legtöbb pénzintézetnél még a héten elintézhető a számlanyitás és a befizetés. A kereskedelmi bankoknál már több mint 60 ezer magánszemély nyitott NYESZ számlát. Sok esetben a számlatulajdonosok azért választották ezt a hosszú, akár több évtizedre szóló megtakarítási formát, mert az adójóváírással kalkuláltak.

Az új szabályozás megteremti annak lehetőségét, hogy a NYESZ számlán gyűjtött megtakarítások átvezethetők legyenek a januárban induló tartós befektetési számlára. Ez esetben azonban az utolsó két évben kapott adójóváírást 20 százalékkal növelt értéken kell visszafizetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×