eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Leminősítette az MKB-t a Fitch az anyabank felülvizsgálata miatt

Leminősítette szerdán az MKB Bank Zrt. támogatási osztályzatát a Fitch Ratings, a német anyavállalattól várható segítség felülvizsgálata miatt.

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni közleménye szerint a cég listáján az eddigi 1-esről - vagyis a lehető legjobb szintről - 2-esre módosul a magyar leánybank támogatási besorolása, és ezt is további leminősítés lehetőségére utaló negatív figyelőlistára vette a Fitch Ratings.

A cég az MKB-val kapcsolatos szerdai döntések előzményeként felülvizsgálta, hogy szükség esetén milyen potenciális támogatási forrást jelenthet az MKB-ban 89 százalékos részesedéssel bíró Bayerische Landesbank (BayernLB), amelynek "A plusz" besorolása szintén negatív figyelőlistán van.

A Fitch - amely teljes körű kockázati besorolást nem tart érvényben a magyar bankra - közölte: véleménye szerint az MKB és általában a közép-kelet-európai térség a korábbiaknál kevésbé központi helyen van a Bayerische Landesbank tevékenységén belül, miután a német bank nemrégiben egyezségre jutott az osztrák állammal és a többi részvényessel a Hypo Group Alpe Adria (HGAA) államosításáról. A BayernLB-nek korábban 67 százalékos része volt a Hypo Group Alpe Adriában.

A Fitch Ratings az elemzésben kiemelte, hogy az MKB tevékenysége tartalékolás előtt, működési szinten jelenleg jövedelmező, ami megkönnyíti a meggyengült működési környezetből eredő hitelveszteségek feldolgozását.

A hitelminősítő szeptemberben még megerősítette az MKB akkori, 1-es támogatási osztályzatát, és ehhez fűzött londoni elemzésében akkor még "rendkívül magasnak" nevezte annak valószínűségét, hogy a Bayerische Landesbank szükség esetén támogatást nyújt a magyar érdekeltségnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×