Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Januártól indul a Jeremie-program

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 1,3 milliárd forint kockázati tőkebefektetés juthat vállalatonként a Jeremie-programban - mondta az egyik nyertes befektetési alap vezetője azután, hogy megszületett a szerződés az állam és az alapok között. Nagygyörgy Tibor elmondta: már vannak tárgyalásaik cégekkel, elsősorban informatika és biotechnológia területen. Az uniós Jeremie-program több mint 40 milliárd forintot jelent, amely 70-30 százalékban oszlik meg az uniós és magánforrásokat tekintve.

A 2010. január elsején induló Jeremie-program lényege, hogy az Európai Unió 70 százalékos részt fektet be a magánbefektetők 30 százaléka mellé a magán alapkezelők által kezelt alapokba - mondta az InfoRádiónak a Biggeorge's kockázati tőkealap tulajdonosa.

Nagygyörgy Tibor hozzátette: az alapok főként kis- és középvállalkozásokba fektetnek be egy-egy döntéssel legfeljebb másfél millió eurót. Három befektetési döntést lehet hozni egy céltársasággal kapcsolatban, így maximum 1,3 milliárd forint kerülhet egy kis- vagy középvállalatba. 2013. év végéig kell befektetni az alapok tőkéjének legalább 80 százalékát.

Hangsúlyozta: bár a program január 1-jén indul, csak január végén helyezhetnek ki először pénzt a befektetési alapok, mivel a szerződéseket a PSZÁF-fel engedélyeztetni kell.

Nagygyörgy Tibor szerint négy terület van, amely különösen érdekli a befektetőket: egészségügy és biotechnológia, informatika és internet, energetika, illetve szolgáltatások.

Hanganyag: Panulin Ildikó