Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az MVM 20 milliárd forint osztalékelőleget fizet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
20 milliárd forint osztalékelőleget szavazott meg kedden a Magyar Villamosművek rendkívüli közgyűlése. A tulajdonosok jóváhagyták a Bakonyi Kombiciklus erőmű finanszírozását biztosító 63 millió eurós hitelkonstrukciót.

 A társaság közleménye szerint a december 22-én tartott rendkívüli közgyűlés összehívására azért volt szükség, mert több olyan döntést kellett hozni, amely a tulajdonosok kompetenciájába tartozott.

A közgyűlésen jóváhagyták a társaság legutóbbi akvizícióját, az egyik legjelentősebb hazai szélerőmű-parkot üzemeltető Hungarowind megvásárlását.

Megszavazták a maximum 63 millió euró, jelenlegi árfolyamon mintegy 17 milliárd forint feletti hitelkeretet, amelyet a Bakonyi Kombiciklus Kft. fejlesztésében megvalósuló erőmű-létesítés finanszírozására költhetnek. Az MVM igazgatósága az indoklásában kiemelte: komoly eredmény, hogy a 4 bank konzorciuma által nyújtott hitel kedvező konstrukciójú.

A vértesi erőművel kapcsolatban halasztást fogadott el a közgyűlés, eszerint 2010 július 31-ig kell megvizsgálni azt, hogy megszüntessék-e az erőművet, ha a társaságnál a megvalósított hatékonyság-növelési programok ellenére nem sikerül biztosítani a nullszaldó körüli gazdálkodást. A módosítást a közlemény szerint azzal indokolták, hogy egyrészt erre az időpontra pontosabb információ áll rendelkezésre az Európai Unió ún. szénfillér intézményének jövőjéről,másrészt a villamosenergia-piac visszaesést követő stabilizálódásáról.

A Magyar Villamosművek közgyűlése a főtulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. előterjesztésére döntött 20 Mrd Ft osztalékelőleg kifizetéséről is, miután tudomásul vette az MVM Zrt. Igazgatóságának tájékoztatóját a társaság 2009. évi gazdálkodásainak várható alakulásáról.

Szerző: Panulin Ildikó