Tele a stratégiai földgáztároló

Infostart
2009. december 21. 10:28
Tele van a stratégiai földgáztároló, és az Eon-nál lévő 200 millió köbméterrel együtt 1,4 milliárd köbméter a teljes készlet - közölte a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség. Januártól 4 százalékkal emelkedik a földgáz végfelhasználói átlagára.

z infláció alatti mértékben emelkedik 2010 január elsejétől a földgáz ára, átlagosan 4 százalékkal - tudatta az Energiahivatal. Ugyanakkor a 2009 januári árakhoz képest 6-18 százalékos csökkenést jelent ez. A hivatal közleménye szerint a 20 köbméternél kisebb mérővel rendelkező lakossági fogyasztóknál átlagosan 5,7 százalékos lesz a drágulás mértéke, a 20-100 köbméteres gázmérővel rendelkezőknek viszont 3 és fél százalékos csökkenést jelent, a nagyfogyasztóknak pedig 1,2-2,3 százalékkal csökken a gáz ára.

Elégedetten dőlhet mindenki hátra, mivel van elég földgáz a tárolókban. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség bejelentette: tele van a stratégiai gáztároló. A szőregi tárolóban 1,2 milliárd köbméter gáz van, október elsejétől töltötték fel ezt a tárolót. Ezenkívül az Eon zsanai tárolójában is van még 200 millió köbméter stratégiai készlet.

A jelentés szerint a biztonsági készlet legalább 45 napig, napi 20 millió köbméter kapacitással hozható a felszínre. A készlet értéke 360 milliárd forint. A készlet tárolásának költségét a fogyasztók fizetik meg, a földgáz árában. Egyébként köbméterenként eddig 1,4 forint volt, januártól majdnem 1,9 forintra emelkedik.