Az Alkotmánybírósághoz fordul az Iparkamara

InfoRádió / MTI
2009. december 21. 20:11
Az államfőhöz fordult a korrupcióellenes törvénycsomag alkotmányossági felülvizsgálata érdekében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A testület arra kéri Sólyom Lászlót, hogy az Országgyűlés által elfogadott jogszabály esetében kérjen vizsgálatot az Alkotmánybíróságtól.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közleményében úgy véli: a törvénycsomag több lényeges elemében sérti az alkotmány rendelkezéseit, a jogbiztonságot, és a kialakult törvényi szabályozást.

A testület által felkért szakértők szerint a csomag nem állná ki az alkotmányosság próbáját a kötelezően nyilvánosságra hozandó adatok körénél, valamint a jogszabállyal sérülne a piacgazdaság, a verseny szabadsága és a vállalkozás joga is.

Kifogásolják a csomagot a jogorvoslathoz, illetve az ártatlanság vélelméhez fűződő jogok miatt is. Az Országgyűlés egy hete fogadta el a kormány korrupcióellenes csomagját, amely alapján létrejön a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal, amely vizsgálhatja, illetve megbüntetheti visszaéléseket elkövető szervezeteket.