Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jobb, ha kerüljük a citrusízetsítésű üdítőket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tartózkodjunk a citrusos ízesítésű üdítőitaltól, ha annak nem természetes az alapanyaga, mert nagy valószínűséggel benzolt tartalmaz, ami az aszkorbinsavval együtt rákkeltő hatású - mondta a Tudatos Vásárlók Egyesületének vezetője. Gulyás Emese szerint az élelmiszeripar mindig egy lépéssel a szabályozás előtt jár.

A benzol egyfajta tartósítószer, amely azonban rákkeltő is lehet, emiatt az Európai Unióban vitatják, hogy az aszkorbinsavval történő használatát tiltani kell-e - mondta az InfoRádiónak a Tudatos Vásárlók Egyesületének vezetője, hozzátéve: még nem alakult ki végleges álláspont a kérdésben.

Egy brit felmérésben több száz üdítőtípust vizsgáltak meg. Sok esetben a mesterségesen ízesített citrus ízű italokban határérték feletti benzoltartalmat mértek - hangsúlyozta Gulyás Emese, aki szerint a az élelmiszeripar sok esetben egy vagy több lépéssel a szabályozás előtt jár.

Sok olyan termék van forgalomban, amelyeknek bizonytalan az egészségügyi hatásuk, illetve kérdések merülnek fel velük kapcsolatban, és vizsgálatokat folytatnak róluk, de a kétségek ellenére elérhetőek a fogyasztók számára.

Ebbe a kategóriába tartoznak az energiaitalok is. Magyarországon és az EU-ban is viták folytak egyes összetevőkkel kapcsolatban, elsősorban a taurint illetően, amely pár évig tiltólistán is volt, aztán most megint használják.

Az energiaitalok esetében problémás az is, hogy koffeintartalmuk gyakran nagyobb és koncentráltabb, mint egy csésze kávéé - hangsúlyozta Gulyás Emese.

Hanganyag: Panulin Ildikó