eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jobb, ha kerüljük a citrusízetsítésű üdítőket

Tartózkodjunk a citrusos ízesítésű üdítőitaltól, ha annak nem természetes az alapanyaga, mert nagy valószínűséggel benzolt tartalmaz, ami az aszkorbinsavval együtt rákkeltő hatású - mondta a Tudatos Vásárlók Egyesületének vezetője. Gulyás Emese szerint az élelmiszeripar mindig egy lépéssel a szabályozás előtt jár.

A benzol egyfajta tartósítószer, amely azonban rákkeltő is lehet, emiatt az Európai Unióban vitatják, hogy az aszkorbinsavval történő használatát tiltani kell-e - mondta az InfoRádiónak a Tudatos Vásárlók Egyesületének vezetője, hozzátéve: még nem alakult ki végleges álláspont a kérdésben.

Egy brit felmérésben több száz üdítőtípust vizsgáltak meg. Sok esetben a mesterségesen ízesített citrus ízű italokban határérték feletti benzoltartalmat mértek - hangsúlyozta Gulyás Emese, aki szerint a az élelmiszeripar sok esetben egy vagy több lépéssel a szabályozás előtt jár.

Sok olyan termék van forgalomban, amelyeknek bizonytalan az egészségügyi hatásuk, illetve kérdések merülnek fel velük kapcsolatban, és vizsgálatokat folytatnak róluk, de a kétségek ellenére elérhetőek a fogyasztók számára.

Ebbe a kategóriába tartoznak az energiaitalok is. Magyarországon és az EU-ban is viták folytak egyes összetevőkkel kapcsolatban, elsősorban a taurint illetően, amely pár évig tiltólistán is volt, aztán most megint használják.

Az energiaitalok esetében problémás az is, hogy koffeintartalmuk gyakran nagyobb és koncentráltabb, mint egy csésze kávéé - hangsúlyozta Gulyás Emese.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×