Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erősödött a forint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pénteken erősödött a forint: az eurót péntek délután négy órakor 275,88 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 278,53 forint után. A forint erősödése az amerikai tőzsdei nyitást követően nyert lendületet.

A dollárt 192,25 forinton jegyezték 1,4352 dolláros euró árfolyam mellett a csütörtök délutáni 193,94 forint és 1,4362 euró/dollár után.

A svájci frank jegyzése 184,49 forint 185,12 forint után, 100 japán jent 212,70 forinton jegyeztek 215,23 forint után.

A német Ifo gazdaságkutató intézet üzleti hangulat indexe decemberben a várakozásokat meghaladó mértékben múlta felül a novemberit. A növekvő optimizmust tükröző mutató azonban csekély hatást gyakorolt az euró árfolyamára, amit változatlanul terhelnek az euróövezettel szemben felmerült hiteltörlesztési kockázatok. Az euró/dollár nap közben 1,4320 és 1,4400 között mozgott.

Az euró gyengülése éves árfolyamcsúcsáról, 1,5145 dollárról új három hónapos mélypontot ért el péntekre virradóra 1,4300 dollár közelében. A technikai elemzések az új ellenállási pontot az euró gyengülésével szemben 1,4282 dollárnál, erősödésével szemben 1,4450 dollárnál látják.

Pénteken, a mérsékelten erősödő európai tőzsdeindexek, majd a lendületes erősödéssel nyitó amerikai tőzsdék a piaci hangulat konszolidálódását támasztották alá, ezért a térségbeli devizák körében is bekövetkezhetett némi erősödés.

A pozitív amerikai nyitás után, az európai tőzsdék zárásának közeledtével a forint és a térségbeli devizák árfolyama viszonylag erőteljes emelkedésbe kezdett, ami az elemzők szerint az opciós és határidős kontraktusok lejáratának hármas egybeesésével hozható összefüggésbe.

A hosszabb távú várható piaci fejlemények azonban a dollár számára kedveznek. Valószínűsíthető, hogy az amerikai deviza az év hátra lévő részében várható viszonylag csendes időszakot követően a jövő év elején ismét erősödésnek indul. A Fed a héten nyugtázta az amerikai gazdaság javulásának jeleit, és kifejezte szándékát a kamatok alacsonyan tartása mellett a kvantitatív szigorítás megkezdésére a jövő év végén.

A forint várhatóan a 275-280 forintos euró árfolyam sávban marad pénteken, ami a piaci elemzők többségi véleménye szerint nem téríti el az MNB hétfői kamatvágásának mértékét a piac által várt 50 bázisponttól.