eur:
393.87
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Költségmentesen kiszállhat a hitelből, aki meggondolta magát

Javul az ügyfelek védelme és hatékonyabb lesz a felügyeleti rendszer az egyes pénzügyi tárgyú törvények elfogadásával - mondta a kormányszóvivő tájékoztatón a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke. Farkas Ádám kijelentette: a felügyelet szorgalmazza a pozitív adóslista létrehozását, vagy legalább a teljes körű hitelnyilvántartás elkészítését.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke kifejtette: a fogyasztókat érintő most elfogadott új jogszabályból a legfontosabb, hogy az ügyfél 14 napig elállhat a hiteltől, sőt folyósítás után is két hétig költségmentesen kiszállhat az egyezségből.

Farkas Ádám elmondta azt is: több, a fogyasztóvédelmet erősítő változást is hoznak a hétfőn elfogadott jogszabályi módosítások. Ilyen például az, hogy a szerződések minimum tartalmi követelményeit meghatározták, vagy például megszabták a hitelközvetítők tájékoztatási kötelezettségeit.

Az elnök kifejtette: a jogszabály maximalizálta a hitelek előtörlesztési díjait: most jellemzően ez 4-8 százalék között van, az új szabályozás pedig normál fogyasztási és jelzáloghitel esetében 1 illetve 2 százalékra csökkennek.

Farkas Ádám elmondta: több olyan változás is született, amelyet a magatartási kódexben is szerepel, ezek viszont most már mindenkire érvényesek, függetlenül attól, hogy aláírta vagy sem a kódexet.

A felügyeletet érintő legfontosabb változás az, hogy független, a parlamentnek beszámolóval tartozó intézmény lesz, és vállalta, hogy negyedévente kockázati jelentést fog publikálni. Farkas Ádám szerint a felügyelet fogyasztóvédelmi szerepét jelentősen megerősítette a törvényi változás, legyen szó a lehetőségekről vagy a bírság összegéről. Mindez az elnök szerint javítja a fogyasztók pozícióit a pénzintézetekkel szemben.

Az elnök elmondta azt is, szükségesnek látja a hitelnyilvántartás teljes körűvé tételét vagy a pozitív adóslista létrehozását. Az általa ismert adatok szerint idén megduplázódott azok száma, akik több mint 90 napja nem fizetik a hiteltartozásukat, és megjegyezte: most lassul ennek az állománynak a növekedése.

Emellett 10 ezres nagyságrendű azok száma, akiknek a bankok átstrukturálták a hitelüket, de azt még nem tudni, hogy az új feltételekhez az ügyfelek mennyire tudják tartani magukat. Egyébként a hétfőn elfogadott törvények kihirdetésével, ami akár még az idén megtörténhet, a bankok által aláírt magatartási kódex is életbe lép.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×