Az adóelőlegnél már decemberben nem kell számolni családi pótlékkal

InfoRádió / MTI
2009. december 15. 18:02
A munkáltatóknak a decemberi bér adóelőleg megállapításánál már nem kell figyelembe venniük a családi pótlékot, a családi pótlék beszámítása miatt keletkezett adó-túlfizetéseket jövő március 1-jétől kaphatják vissza az érintettek - közölte a Pénzügyminisztérium.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a kormány végrehajtja az Alkotmánybíróság személyi jövedelemadó rendszerrel kapcsolatos keddi döntését.

Az AB alkotmányellenesnek nyilvánította azokat a rendelkezéseket, amelyek előírják a családi pótlék figyelembe vételét az adózásnál, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

A pénzügyi tárca közleménye kiemeli, hogy az alkotmánybírósági döntés mind az idei, mind a jövő évi költségvetés bevételeire kihat.

A döntés az idén várhatóan 1900 milliárd forintot meghaladó személyi jövedelemadó bevételt a PM számításai szerint 4,5 milliárd forinttal mérsékli. A jövőre tervezett 1881 milliárd forint személyi jövedelemadó bevételből az év folyamán 15 milliárd forint kiesést jelent a jogszabályi változás.

Ugyanakkor a Pénzügyminisztérium szerint nem szükséges külön bevételnövelő, vagy kiadáscsökkentő intézkedés az egyensúlyi pálya tartása érdekében, mivel a két hete elfogadott jövő évi költségvetés jelentős, 206 milliárd forintnak megfelelő tartalékkal rendelkezik.

A tárca tájékoztatása szerint a döntés által érintett adófizetők a jövő év elején, az idei évre elkészített személyi jövedelemadó bevallásukban tudják visszaigényelni túlfizetett adójukat, tehát legkorábban március 1-jén kaphatják azt meg.

A PM szerint az alkotmánybírósági döntés törvénymódosítás nélkül is végrehajtható. Olyan technikai jellegű jogszabályi kiigazításra lesz csupán szükség, amely az AB által korrigált jogszabályhelyekkel kapcsolatos.