Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A világ 20 legrosszabbul teljesítő gazdasága között lesz jövőre Magyarország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2010 első felében folytatódik a fejlett országok kilábalása, a fejlődők -Keletközép-Európát leszámítva - némileg gyorsabban rugaszkodnak növekedésnek a 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági krízis után. Ugyanakkor a felpattanás nagyban függ az eddig alkalmazott fiskális és monetáris stimulus hatásától - olvasható az Economist Intelligence Unit legfrissebb 2010-es előrejelzésében.

A legjobban teljesítő a közel-keleti és afrikai régió lesznek, legalábbis a legnagyobb dinamikájú növekedésre az ottani, eddig jórészt elmaradott országok számíthatnak. India és Kína világgazdasági súlya tovább nő.

A gazdasági válság hatása még 2010-ben is érződni fog, sőt vannak még kockázatok, amelyek veszélyeztetik a gazdasági stabilitást, ezek lehetnek:
- Új buborékok kialakulása az eddigi fiskális és monetáris lazaságból fakadóan;
- Deflációs nyomás;
- Társadalmi feszültségek erősödése, az emelkedő munkanélküliség, a gyenge növekedés, jóléti veszteségek miatt.

A 200 ország jövőjét vizsgáló 2010: Országról országra című jelentése alapján az EIU szerint a világ GDP-je jövőre egész évben 3,2 százalékkal fog nőni, szemben az idén várható 1,2 százalékkal. A leggyorsabban növekvő ország Katar lesz, de lesznek olyan országok, ahol nem áll meg a gazdaság csökkenése 2010-ben.

Míg a 20 leggyorsabb növekedést produkálók ázsiai és afrikai országok lesznek, a 20 leglassabban növekedőből 15 kelet- és nyugat európai országok lesz. Magyarország a 20 legrosszabbul teljesítő középmezőnyében foglal helyet. Japán elveszíti vezető gazdaság szerepét, és Kínára "hagyományozza" azt. Jövőre egy számjegyűre lassul minden idők legnagyobb hiperinflációja Zimbabwében.

A listát megnézheti, ha ide kattint!