eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A világ 20 legrosszabbul teljesítő gazdasága között lesz jövőre Magyarország

2010 első felében folytatódik a fejlett országok kilábalása, a fejlődők -Keletközép-Európát leszámítva - némileg gyorsabban rugaszkodnak növekedésnek a 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági krízis után. Ugyanakkor a felpattanás nagyban függ az eddig alkalmazott fiskális és monetáris stimulus hatásától - olvasható az Economist Intelligence Unit legfrissebb 2010-es előrejelzésében.

A legjobban teljesítő a közel-keleti és afrikai régió lesznek, legalábbis a legnagyobb dinamikájú növekedésre az ottani, eddig jórészt elmaradott országok számíthatnak. India és Kína világgazdasági súlya tovább nő.

A gazdasági válság hatása még 2010-ben is érződni fog, sőt vannak még kockázatok, amelyek veszélyeztetik a gazdasági stabilitást, ezek lehetnek:
- Új buborékok kialakulása az eddigi fiskális és monetáris lazaságból fakadóan;
- Deflációs nyomás;
- Társadalmi feszültségek erősödése, az emelkedő munkanélküliség, a gyenge növekedés, jóléti veszteségek miatt.

A 200 ország jövőjét vizsgáló 2010: Országról országra című jelentése alapján az EIU szerint a világ GDP-je jövőre egész évben 3,2 százalékkal fog nőni, szemben az idén várható 1,2 százalékkal. A leggyorsabban növekvő ország Katar lesz, de lesznek olyan országok, ahol nem áll meg a gazdaság csökkenése 2010-ben.

Míg a 20 leggyorsabb növekedést produkálók ázsiai és afrikai országok lesznek, a 20 leglassabban növekedőből 15 kelet- és nyugat európai országok lesz. Magyarország a 20 legrosszabbul teljesítő középmezőnyében foglal helyet. Japán elveszíti vezető gazdaság szerepét, és Kínára "hagyományozza" azt. Jövőre egy számjegyűre lassul minden idők legnagyobb hiperinflációja Zimbabwében.

A listát megnézheti, ha ide kattint!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×