eur:
392.55
usd:
366.13
bux:
66821.21
2024. április 25. csütörtök Márk

A válság miatt méltányosabb és engedékenyebb az APEH

2009. november végéig 47,2 milliárd forint összegben kértek társasági adóelőleg mérséklést a vállalkozások, a 2008-as 31,3 milliárddal szemben - mondta el az adóhivatal elnöke, az APEH és az MKIK TOP 100 kiadványának bemutatásakor. Szikora János hozzátette: a hátralékok összege 400 milliárd forinttal emelkedett a tavalyi év végéhez képest, és nőtt a felszámolások száma is.

A társasági adó tekintetében a tavalyi 540 milliárdhoz képest idén 418 milliárd forint bevételre lehet számítani a Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint - mondta az InfoRádiónak az APEH elnöke.

Szikora János hozzátette: tavaly összesen 31,2 milliárd forinttal kérték a vállalkozások a társasági adóelőleg csökkentését, az idén azonban ez az összeg már 16 milliárddal több, de ez "a csökkentés még belefér".

Az adóhivatal vezetője szerint az áfa tekintetében "kifejezetten jól jönnek a bevételek", igaz ez részben az év közbeni áfakulcs-emelésnek köszönhető.

Szikora János elmondta azt is: darabszámban nem jelentős a fizetési kedvezményt kérők (csak pár százalékkal növekedett a számuk), összegben pedig néhány tízmilliárddal több, mint amennyi az elmúlt években volt.

Hozzátette: a válság miatt az APEH méltányosabb, és nagyobb számban engedélyezi a fizetési kedvezményeket. Idén jellemzően több kérelemre engedélyeztek kedvezményt, mint amennyit elutasítottak - ez az arány korábban fordított volt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×