Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A válság miatt méltányosabb és engedékenyebb az APEH

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2009. november végéig 47,2 milliárd forint összegben kértek társasági adóelőleg mérséklést a vállalkozások, a 2008-as 31,3 milliárddal szemben - mondta el az adóhivatal elnöke, az APEH és az MKIK TOP 100 kiadványának bemutatásakor. Szikora János hozzátette: a hátralékok összege 400 milliárd forinttal emelkedett a tavalyi év végéhez képest, és nőtt a felszámolások száma is.

A társasági adó tekintetében a tavalyi 540 milliárdhoz képest idén 418 milliárd forint bevételre lehet számítani a Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint - mondta az InfoRádiónak az APEH elnöke.

Szikora János hozzátette: tavaly összesen 31,2 milliárd forinttal kérték a vállalkozások a társasági adóelőleg csökkentését, az idén azonban ez az összeg már 16 milliárddal több, de ez "a csökkentés még belefér".

Az adóhivatal vezetője szerint az áfa tekintetében "kifejezetten jól jönnek a bevételek", igaz ez részben az év közbeni áfakulcs-emelésnek köszönhető.

Szikora János elmondta azt is: darabszámban nem jelentős a fizetési kedvezményt kérők (csak pár százalékkal növekedett a számuk), összegben pedig néhány tízmilliárddal több, mint amennyi az elmúlt években volt.

Hozzátette: a válság miatt az APEH méltányosabb, és nagyobb számban engedélyezi a fizetési kedvezményeket. Idén jellemzően több kérelemre engedélyeztek kedvezményt, mint amennyit elutasítottak - ez az arány korábban fordított volt.

Hanganyag: Kaputa Júlia