Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Karácsony előtt gyakrabban támadnak az internetes bűnözők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre többen keresnek fel az internetes oldalakat annak reményében, hogy olcsóbban találnak karácsonyi ajándékokat. Teasdale Harold, a Symantec magyarországi területi igazgatója elmondta: az elmúlt két évben átlagosan minden ötödik online vásárló esett áldozatául netes bűnözőknek.

A karácsony előtti időszakban növekszik meg legjobban az internetes levélszemét és az adathalász-támadások aránya, mivel az emberek ekkor vásárolnak legtöbbet online áruházakban - mondta az InfoRádiónak a Symantec magyarországi területi igazgatója.

Teasdale Harold kiemelte: fenyegetéseknek és online támadásoknak is ki vannak téve a jóhiszemű felhasználok, és ezek révén sok személyes információhoz jutnak a támadók, amellyel vissza tudnak élni.

A levélszemét aránya a többi levél 80-85 százalékát teszi ki az év folyamán, az ünnepek előtt azonban 90 százaléknál is több kéretlen e-mailt kapnak az emberek - közölte az igazgató.

A támadók bankszámla adatokat és olyan személyes információkhoz próbálnak ellopni a felhasználóktól, amelyekkel vissza tudnak élni. Karácsony előtt értékesnek tűnő árucikkeket próbálnak olcsón eladásra kínálni - fejtette ki.

Teasdale Harold szerint egyre több olyan támadást látni, amellyel próbálják lemásolni a biztonságos webáruházak struktúráját, és a böngésző beállításokat is úgy átalakítani, hogy a felhasználó azt hihesse, jó helyen jár. Azt tanácsolják, mindig bizonyosodjanak meg arról, hogy a honlap valódi - tette hozzá.

Hanganyag: Kaputa Júlia