eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Támadás az OTP ellen: Elutasította a bíróság a Soros Fund keresetét

Elutasította a Soros Fund Management LLC Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellen határozat felülvizsgálata tárgyában indított keresetét pénteken a Fővárosi Bíróság (FB). Az ítélet nem jogerős, a tárgyalás részletei és a bírósági döntés indoklása nem ismert, mivel az eljárás a PSZÁF kérésére nem volt nyilvános.

A bíróság elrendelte, hogy a felperes az állami adóhatóság külön felhívására fizessen meg 16.500 forint le nem rótt kereseti eljárási illetéket, az alperesnek pedig 40 ezer forint perköltséget.

"Megnyugtató, és a törvényes rendnek megfelelő ítélet született, ez hosszú távon is iránymutató lesz a piacok valamennyi résztvevője számára" - nyilatkozta az MTI-nek az ítélethirdetést követően Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Nemescsői András, a felperes jogi képviselője az MTI-nek azt mondta: továbbra is úgy gondolják, hogy jogszerű volt a tranzakció, és a döntés ellen fellebbezni fognak.

Soros György alapkezelő cégére, a Soros Fund Management LLC-re a PSZÁF rekord összegű, 489 millió forintos bírságot szabott ki, mert megítélése szerint tavaly október 9-i, a BÉT-en az OTP részvényekre kötött ügyleteivel, amelyek a banki papír jelentős értékvesztését okozták, megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Az emlékezetes támadás 2008. október 9-én történt, amely nem csupán az OTP, de a magyar állampapírok másodlagos piaca számára is kritikus nap volt. A napok óta tartó nagyon alacsony likviditás után aznap délután ugyanis gyakorlatilag megszűnt a kereskedés a piacon, miután a vételi oldal eltűnt, s az elsődleges állampapír-kereskedők nem mertek árat jegyezni.

Magas, 16 milliárd forintos volt viszont az OTP papírok forgalma, a zuhanás azonban a kereskedés zárószakaszára esett. Az eladói oldalt egy 3825 forintra vonatkozó, több mint 377 ezer darabos ajánlat tarkította. Hogy ki volt az eladó, arról jó ideig csak találgatások folytak.

A PSZÁF vizsgálata végül márciusban azt állapította meg, hogy a Soros Fund Management állt az OTP Bank megtámadása mögött. A felügyelet megállapította, a Soros Fund egy kölcsön ügylet egyik lábaként shortolt, s ráadásul úgy, hogy tudhatta, hogy a zárószakasz előtti hatalmas megbízásával lerombolja a piacot. A spekuláns alapja másnap le is zárta a pozíciót, így a dolog mögött nem világmegváltó fundamentális gondolat állt, hanem egy egyszeri spekulatív szándék.

A PSZÁF szerint a Soros Fund Management LLC megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat. A PSZÁF az ügyleten realizált árbevételt mintegy 675 ezer amerikai dollárban állapította meg, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembe vételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg. Mint ismeretes, az alapkezelő kifizette a PSZÁF által rá kiszabott büntetést, de a felügyelet határozatának felülvizsgálatát kérte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×