Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Simor András: Középtávon már egyensúlyban lévő államháztartás kell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fiskális politika végső célja középtávon nem a 3 százalék körüli hiány stabilizálása, hanem a kiegyensúlyozott költségvetés, az egyensúlyban lévő államháztartás megvalósítása - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Pénzügyi Csúcstalálkozón.

A Hungarian Business Leaders Forum által rendezett konferencián a jegybankelnök megerősítette: a jövő évi költségvetésben vannak kockázatok, ahhoz, hogy a GDP-arányosan 3,8 százalékos államháztartási deficit teljesüljön, nem lehet felhasználni a tartalékokat.

Simor András hangsúlyozta: a korábbi években követett laza költségvetési politika szűkítette, korlátozta a monetáris politika mozgásterét.

A HBLF konferenciáján a jegybankelnök kiemelte: az elmúlt években megvalósított költségvetési politika, a gyakori kormányzati adó- és árintézkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem tudta elérni az árstabilitáshoz közeli inflációs szintet, és nem sikerült "lehorgonyoznia" az inflációs várakozásokat sem.

Kiemelte: 2006 óta erőteljes fiskális kiigazítás történik Magyarországon, azonban ezt gyakran rossz szerkezetben valósította meg a kormányzat. Az államadósság mértéke regionális összehasonlításban is nagyon jelentős, emiatt magas a finanszírozási igény, az ország külső megítélése miatt korábban igen jelentős kockázati felárat érvényesítettek a befektetők az állampapíroknál.

A magas kockázati felár következtében az államadósság finanszírozása is jelentős költséggel jár, és a magas államadósság miatt a válság kibontakozása idején a magyar kormány nem tudott anticiklikus gazdaságpolitikát folytatni.

Hangsúlyozta: "Most megvan az esély arra, hogy 2010 olyan választási év legyen, amelyben nem ugrik meg az államháztartási hiány".

Végezetül kiemelte: bár a költségvetés ciklikusan kiigazított egyenlege jelenleg kedvező, a növekedés jövőbeli beindulásából származó bevételeket a pozitív folyamatok fenntartása érdekében nem szabad elkölteni, a kormánynak a jövőben is szigorú fiskális politikát kell folytatnia, és egyensúlyban lévő államháztartásra kell törekednie.