eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Valami nagyon készül: lesújtanak holnap a devizahitelekre?

Csütörtökön az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) londoni központjában egy eddig nyilvánosságra nem hozott találkozón tárgyalnak egymással, az IMF és néhány más nemzetközi pénzügyi szervezet képviselőivel Közép- és Kelet-Európa befolyásos bankárai, hogy a régió bankszektorának leggyengébb pontját jelentő devizahitelezés szabályozásáról vitázzanak.

A devizahitelezés az óriási folyó fizetési mérleghiányok, az árfolyam-egyensúlytalanságok fő okozója, jelentősen növelte a tömeges csődveszélyt a régióban és kikényszerítette, hogy az Európai Központi Bank és a Svájci Nemzeti Bank pótlólagos likviditásnövelő intézkedésekkel lépjen fel a válság során - emlékeztet a Reuters.

Az esemény házigazdája az EBRD lesz, és egyik apropóját az adja, hogy a devizahitelezés egyes országokban ismét új erőre kap a válságból való kilábalásnak köszönhetően, egyúttal ismét előtérbe helyezve azokat a kockázatokat, amelyeket ez a gyakorlat a lebegő árfolyamok miatt jelent.

A találkozó egyik célja, hogy egy nagy, rendszer szintű felülvizsgálat helyett gyorsan alkalmazható önszabályozást dolgozzon ki a döntően nyugati anyabankok által kézben tartott régiós bankszektor számára - írja a Reuters. A hírügynökség információi szerint a fedezetlen és jelzálog-hitelek esetében egyaránt szigorú szabályokat vázolnának a hivatalosnak nem tekinthető csúcstalálkozón. A források "komoly együttgondolkodásról", és "itt az idő, most vagy soha" hangulatról szólnak.

Fontos ugyanakkor, hogy a devizahitelezés kiváltó okairól, így például a helyi valutában történő hitelezés nehézségeiről is vitázni szeretnének a résztvevők, ennek figyelembevétele nélkül ugyanis egy egyoldalú korlátozás csak súlyos hitelválságba taszítaná a régiót.

A Reuters forrásai figyelmeztetnek: amíg nem születik egységes EU-s szabályozás a devizahitelezésről - a folyamat egyelőre megfeneklett -, addig az olyan elszigetelt jelenségek, mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törekvése a devizahitelezés felelőssé tételére, a régiós bankszektor számára nem kínálnak hatékony megoldást.

A Raiffeisen és a UniCredit-leány Bank Austria már jelezte, hogy hajlandó felhagyni a devizahitelezéssel például a fogyasztói hitelezésben, ám a hosszú lejáratú jelzálog-hitelezésben ennek egyelőre nincs alternatívája - írja a Reuters. A csütörtöki találkozón azonban olyan régiós bankok képviselői is részt vesznek, mint az olasz Intesa Sanpaolo, az osztrák Erste, a belga KBC, vagy a francia Societe Generale.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×