Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Simor: Erősíteni kell a PSZÁF-ot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erősíteni kell a felügyelet függetlenségét és erejét az intézményi kockázatok csökkentésére - mondta el a Magyar Nemzeti Bank elnöke a PSZÁF konferenciáján. Simor András szerint olyan szabályozási környezetet kell kialakítani, ami megakadályozza a jövőben, hogy a mostanihoz hasonló lakossági \"eladósodási buborék\" alakulhasson ki.

A jegybank feladata az árstabilitás elérése és a pénzügyi rendszer kiegyensúlyozottságának támogatása - mondta el az MNB elnöke a PSZÁF konferenciáján. Simor András a pénzügyi válság tanulságairól szólva hangsúlyozta: több nemzetközi jelentés is bírálta a bankok túlzott kockázatvállalását, a felügyeleti struktúra töredezettségét és gyenge szankcionálási képességét.

Az unióban éppen ezért döntés született egy úgynevezett Európai Rendszerkockázati Tanács létrehozásáról. Ennek feladata a rendszerkockázatok feltárása lesz, valamint javaslattétel ezeknek a kezelésére. A szabályozás végső változatát hamarosan elfogadhatja az Európai parlament.

Simor András elmondta: a magyarországi lépések összhangban vannak az európai kezdeményezésekkel. A jegybank elnök példaként említette a Pénzügyi Stabilitási Tanács létrehozását, melynek koordináló szerepe lesz, és stratégiai iránymutatást fog adni a jövőbeli felügyeleti rendszert illetően.

További változás lehet, amennyiben megszavazza az Országgyűlés, hogy a jegybanknak joga lesz 120 napra bizonyos termékeket felfüggeszteni, amennyiben azok a pénzügyi stabilitást veszélyeztetik.

Simor András szerint az infláció indokolttá tenné a jegybanki alapkamat nagyobb mértékű csökkentését, azonban a pénzügyi stabilitási kockázatok ezt nem teszik lehetővé, ezért, tette hozzá, olyan szabályozásra tettek javaslatot, amely a túlzott eladósodottságot és devizahitelezést korlátok között tartaná. Meg kell akadályozni, emelte ki a jegybank elnöke, hogy a jövőben a mostanihoz hasonló lakossági eladósodási buborék alakuljon ki.

Hozzátette: a magyar pénzügyi rendszer nem túlszabályozott, erősíteni kell a felügyelet függetlenségét és erejét az intézményi kockázatok csökkentésére, ehhez pedig a jegybanknak megfelelő eszközöket kell biztosítani.