Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Farkas: Nem az a fontos, beolvad-e a PSZÁF a nemzeti bankba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szükség van a hazai felügyeleti rendszer átalakítására - mondta el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének konferenciáján a szervezet elnöke. Farkas Ádám szerint nem az a fő kérdés, hogy beolvad-e a PSZÁF az MNB-be, hanem az, hogy az öt legfontosabb kritériumnak hogyan tud leginkább megfelelni a hazai szabályozás.

A pénzpiaci válság legfontosabb tanulsága, hogy meg kell változtatni a korábbi a szabályozási rendszert - mondta el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) konferenciáján a szervezet elnöke.

Farkas Ádám a válság rávilágított arra, hogy új típusú kockázatok jelentek meg a határokon, a szektorokban, illetve a termékeken átnyúló szolgáltatásokban. A pénzügyi piac szereplői a hozamkényszer miatt túlzott kockázatokat vállaltak, nem működtek megfelelően a szabályozó hatóságok és a fogyasztóvédelem.

Éppen ezért meg fog változni az unióban a felügyeleti rendszer és annak intézményi keretei. Farkas Ádám kiemelte: az uniós mellett a hazai felügyeleti rendszer is átalakul.

Szerinte egy jól működő felügyelet öt kritériumnak kell, hogy megfeleljen: függetlennek, átláthatónak és számon kérhetőnek, hatékonynak és hatásosnak, illetve válságállónak kell lennie. Működése során a mikro- és makroprudenciális szempontokat össze kell hangolnia.

Farkas Ádám kiemelte: a felügyeleti rendszer átalakításakor szerinte nem az a fő kérdés, hogy beolvad-e a PSZÁF az MNB-be, hanem az, hogy az említett öt legfontosabb kritériumnak hogyan tud leginkább megfelelni a hazai szabályozás.