Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Háda Bálint elemző: "Újabb csődhullám és magasabb munkanélküliség várható\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 2010-es költségvetés legnagyobb kockázata, hogy a tervezettnél alacsonyabb lesz a jövő évi adóbevétel - mondta a Quaestor vezető elemzője. Háda Bálint szerint újabb csődhullám és magasabb munkanélküliség várható a jövő évben.

További fél százalékos gazdasági visszaeséssel számol jövőre a Quaestor vezető elemzője. Háda Bálint az InfoRádiónak azt mondta, a 2010-es büdzsé a belső fogyasztás további visszafogásával jár, ez pedig a költségvetésre is vissza fog hatni, és az adóbevételeket is jelentős mértékben csorbíthatja. Ezen keresztül a vállalkozásokra is kedvezőtlenül hathat, hiszen ha nem lesz fogyasztás, a vállalkozások nem tudnak értékesíteni, így a vállalati adóbevételek is visszaesnek - tette hozzá.

Háda Bálint szerint újabb vállalati csődhullám és magasabb munkanélküliség várható 2010-ben.

Nehéz növekvő adóbevételekre számítani úgy, hogy a gazdaságban további visszaesés tapasztalható - emelte ki a vezető elemző. Hangsúlyozta: nem olyan mértékben jönnek az adóbevételek, ahogy tervezték, a kiadásokat pedig az adóbevételekkel lehetne finanszírozni, de már ezen sem lehet emelni.

A Quaestor becslése szerint 4,5 százalék is lehet a hiány, ami ugyan kevesebb a korábbinál, de mivel a külföldi befektetőnek más kapaszkodója nincs, így egy csekély túllépés is kellemetlen következményekkel járhat - közölte Háda Bálint.

Az elemző valószínűnek tartja, hogy egy kormányváltás után az új parlament átszabja a költségvetést, ugyanis nincs más választása az országnak, ha ki akar lábalni ebből a helyzetből. Olyan gazdaságpolitikával kell előállni, amely biztosítani tudja a stabilitást záros határidőn belül - tette hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó