Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az önkéntes nyugdíjpénztárak már bőven ledolgozták a válság veszteségeit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ledolgozták a 2008. évi és az idei első negyedévi veszteségeket az önkéntes és a magánnyugdíjpénztárak - mondta el a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. Juhász Istvánné kiemelte: a magánnyugdíjpénztári klasszikus portfolió 8,42 százalékos, a kiegyensúlyozott 11,7, míg a növekedési 14,21 százalékos átlaghozamot ért el 2009 harmadik negyedévében.

Az idei év második és harmadik negyedévében a legkockázatosabb portfolióban, a növekedésiben - amelybe azoknak a befizetései kerülnek, akiknek több mint 15 évük van a nyugdíjig - 14,21 százalékos növekedést könyveltek el a magánnyugdíjpénztári tagok több mint 90 százalékának befizetéseit kezelő Stabilitás Pénztárszövetség tagjai.

Juhász Istvánnét, a pénztárszövetség főtitkára elmondta: a harmadik negyedévben mind a magán-, mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kimagasló eredményt értek el. A magánnyugdíjpénztárak kevésbé kockázatos befektetései, a kiegyensúlyozott 11,7 százalékos hozamot ért el, míg a klasszikus portfolió - amelybe azok befizetései tartoznak, akik öt éven belül vonulnak nyugdíjba - 8,42 százalékot.

Hozzátette: a választható portfoliót működtető önkéntes nyugdíjpénztárak 10,92 százalékos hozamot értek el, míg azok, ahol nem választhatók a befektetések, 8,85 százalékot.

A magánnyugdíjpénztárak ezzel ledolgozták a 2008-ban egész évben, és 2009 első negyedévében elszenvedett veszteségeket, az önkéntes pénztárak pedig 2008 és 2009 átlagában már pozitívumot is felmutattak, összesen 11 milliárd forint értékben.

A negyedik negyedévben várhatóan már mindkét pénztártípus jelentős eredményeket mutat fel.

Juhász Istvánné elmondta azt is: eddig 2800-an léptek vissza a magánnyugdíjpénztárakból az állami tb-rendszerbe a nyáron elfogadott törvénymódosítás hatására. Juhász Istvánné arra számít, hogy több tízezren fognak élni az év végéig nyújtott lehetőséggel, ami az érintett kör akár 50-60 százalékát is elérheti. A lehetőség december 31-ig adott azok számára, akiknek legfeljebb öt évük van a nyugdíjba vonulásig.

Hanganyag: Kaputa Júlia