Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az idei karácsony szegényebb lesz a tavalyinál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei karácsony az előrejelzések alapján szegényebb lesz a tavalyinál: az üzletek forgalma hazánkban és a tengerentúlon egyaránt csökkenhet, az Egyesült Államokban esetleg stagnálhat. Az internetes kereskedelem tovább bővülhet, igaz, csak kisebb mértékben mint korábban - derül ki az Equilor Befektetési Zrt. decemberi elemzéséből.

A karácsonyi szezon az Egyesült Államokban minden évben hagyományosan a Hálaadás napját követő pénteken (Black Friday, azaz Fekete Péntek) veszi kezdetét, ami ebben az évben múlt péntekre esett. Az Equilor Befektetési Zrt. decemberi elemzése ennek kapcsán azt vizsgálta, hogy miként alakulhat idén a karácsonyi vásárlási szezon itthon és a nagyvilágban.

A nemzetközi trendeknek megfelelően a magyar kiskereskedelmi piac zsugorodásnak indult a recesszió következtében. Ez a folyamat Magyarország esetében akár el is húzódhat, mivel az előrejelzések szerint a GDP a fejlett piacgazdaságokkal szemben nálunk még jövőre is csökkenhet.

A visszaesés nemcsak hazánkban, de globálisan is főként a fogyasztás, illetve ehhez köthetően a kiskereskedelmi forgalom apadásával magyarázható. A magyar kiskereskedelmi üzletek eladási forgalma 2009 első kilenc hónapjában összesen 4,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mérttől, ami nem sok jót ígér az év utolsó hónapjaira.

A helyzet a tengerentúlon sem rózsás: az ünnepi szezon beköszöntével egy kérdés foglalkoztatja a kiskereskedelmi szektorban érdekelt szereplőket: vajon a kereskedők képesek lesznek-e akcióikkal kihasználni a 2009. márciusi mélypontokról visszaemelkedő (bár az utóbbi időben ismét ingadozó) fogyasztói bizalmat, vagy a válság nyomán növekvő munkanélküliség miatt erősebb lesz a háztartások óvatossága pénzügyi értelemben és így tavalyhoz képest kisebb forgalmat tudnak csak elérni a kereskedők.

Az előrejelzések egyelőre abba az irányba mutatnak, hogy az ünnepi szezon forgalma enyhe mértékben csökkenhet, illetve jobb esetben legfeljebb stagnálhat. Az Equilor véleménye szerint a tavalyi évben mért 3,4 százalékos esés után idén is csökkenni fog a kiskereskedelemben mért forgalom a karácsonyi időszakban. Biztatóak viszont az online kiskereskedelem idei forgalmára vonatkozó prognózisok, így erre a szegmensre különösen érdemes lesz odafigyelni idén karácsonykor.

A lakosság fogyasztására a legnagyobb hatást mindenhol a munkaerőpiaci helyzet és az abból következő jövedelmi helyzet gyakorolja. A munkanélküliség a jelenlegi előrejelzések szerint globális szinten 2010. közepéig nőhet, azaz a bizonytalan helyzet még legalább két negyedéven át nyomás alatt tarthatja a globális fogyasztást.

A tengerentúlon a karácsonyi szezon szempontjából kulcsfontosságú Fekete Péntek forgalmi adataiból a tapasztalatok szerint akár messzemenő következtetések is levonhatók a következő hetekre vonatkozóan.

Összességében elmondható, hogy idén ez a nap vegyesen sikerült: becslések szerint bár mind az online, mind az össz-kiskereskedelmi szegmensben a vásárlók száma jelentősen nőtt az egy évvel ezelőtti szinthez képest, az egy főre jutó elköltött összeg alulmúlta a tavalyi adatokat.