Kötelező biztosítás: közeleg a határidő!

Infostart
2009. november 30. 14:50
Kedd éjfélig lehet a meglévő kötelező gépjármű felelősségbiztosítást felmondani. Az online biztosítási portálok többsége hétfőn fogadja el a megbízást, utána már mindenkinek magának kell a felmondó faxot a biztosítójához elküldenie, de akad olyan alkusz, ahol kedden is fogadják a felmondásokat.

A jogszabály szerint az évfordulót megelőző 30. napig kell eljuttatni a szerződés felbontást a biztosítóhoz, ami azt jelenti, hogy december elsején éjfélig lehet a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást felmondani.

A december elsejei határidő azonban csak a felmondás határideje, az új szerződés megkötésére, az új biztosítás, illetve biztosítótársaság kiválasztására még van 30 napjuk az autósoknak, december 31-ig.

Aki hétfőn dönt, és megbízza az alkuszcéget a felmondással, annak semmi dolga nem lesz, ám az, aki később teszi ezt, kaphat egy e-mailt az alkusztól és azt magának kell elfaxolnia a biztosítóhoz. Így van ez a biztosítás.hu és a netrisk oldalain, de például a biztosítástipp.hu fogadja kedd estig a felmondásokat.

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy, technikai probléma is előfordulhat az utolsó pillanatokban, a vonalak túlterheltsége miatt. Persze személyesen is fel lehet keresni a biztosítótársaságokat, itt az ügyfélszolgálatok általában 16 óráig vannak nyitva.

Az idei kampányban minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés és a felmondások száma. Ennek ellenére a biztosítás.hu úgy kalkulálja, hogy az utolsó napon a százezret is elérheti a váltók száma. A CLB Független Biztosítási alkusz adatai szerint tavaly az utolsó napon egyharmaddal nagyobb volt a forgalom az alkuszoldalakon, mint a kampány egy másik napjain.

A netrisk.hu oldalán látható kalkulátor azt mutatja a náluk váltók átlagosan több mint 14 ezer forint megtakarítást könyvelhettek el a szerződés felbontásával. Csak a netrisk oldalán mintegy 300 ezerre tehető a váltók száma, ami megerősíti a korábbi prognózisokat, hogy biztosan többen váltanak kötelezőt idén, mint tavaly, akár egymillióan is. A megtakarítás pedig elérheti a tízmilliárd forintot. A CLB szerint az autósok 80 százaléka biztosan találna magának kedvezőbb kötelező biztosítást az idei kampányban.

Az alkuszok adataiból az látszik, hogy az erőviszonyok a kampány során keveset változtak. A legtöbb új szerződést az Allianzhoz kötik, az egyenleget nézve pedig az Uniqa, az Aegon és a Genertel az idei kampány legnagyobb nyertese.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást