eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

Zűrös jelene ellenére kapós az EMFESZ

Zűrös jelene ellenére igen kapósnak tűnik a magyarországi gázpiac egyik meghatározó társasága, az EMFESZ Kft.

A korábban az ukrán Dmitrij Firtas tulajdonában álló társaság azzal robbant be a magyar gázpiacra, hogy alternatív szolgáltatóként lépett fel, közép-ázsiai forrásból származó földgázzal kezdett kereskedni.

Az EMFESZ piaci részesedése az ipari fogyasztók körében viszonylag gyorsan bővült. A vállalatok mellett szép számmal szerződtek oda távfűtő erőművek, ma közel 100 ezer magyarországi háztartás fűtéséhez, illetve melegvíz-ellátásához biztosítják a gázt. Piaci részesedésük 20 százalékosra tehető. Tavaly a lakossági piacon is megjelentek, olcsóbb gázt kínálva a fogyasztóknak.

A társaság a januári gázválság után azonban nem piaci sikerei, hanem a korábbi tulajdonos által erősen vitatott, áprilisi eladása miatt került a figyelem középpontjába. Akkor a svájci székhelyű RosGas vette meg, mindössze egy dollárért.

Egyes források már akkor a Gazpromot sejtették a háttérben, amelynek gyakorlatilag egyetlen magyarországi konkurense volt a közép-ázsiai gázzal versenyző EMFESZ, és a hírek szerint régóta szeretné a társaságot megszerezni. Most, hogy az egydolláros tavaszi üzlet miatt büntetőeljárás folyik, a Gazprom exportvállalatának helyettes vezetője a Népszabadság értesülése szerint egy levélben ismét kifejezte érdeklődésüket a magyar gázkereskedő cég iránt.

Ugyanakkor a Gazprom szándékait hivatalosan soha nem erősítették meg a gázipari óriásvállalat vezetői. A Népszabadság érdeklődésére a Gazprom - magyarországi kommunikációs megbízottja közvetítésével mindössze azt közölte, hogy az EMFESZ-szel kapcsolatos kérdéseket nem kívánják kommentálni.

Világgazdaság ugyanakkor úgy értesült, hogy az E.ON is mérlegeli az EMFESZ esetlegese megvásárlását. Már jó ideje az E.ON-tól vásárolja a fogyasztóinak értékesített gázt az EMFESZ, ami egyébként piaci elemzők szerint számottevő veszteséget eredményezett a társaságnál, viszont képes volt megtartani piaci pozícióit.

Korábban felmerült annak a lehetősége is, hogy az állam venné át jelenlegi tulajdonosaitól az EMFESZ-t. Hónig Péter energiaügyi miniszter is beszélt erről, méghozzá a parlamentben. Úgy hírlett, a Magyar Villamos Művek volna a közvetlen vásárló az állam nevében. Az állami felvásárlás részleteiről azonban a szakminiszter megszólalása óta a tárca nem közölt, és nem is árult el további részleteket, a Magyar Villamos Művek pedig cáfolta, hogy bármilyen tárgyalások is lettek volna a két társaság között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×