Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bod Péter Ákos: A piacgazdaság egészével baj van

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem csupán a GDP-vel, hanem a piacgazdaság egészével van baj jelenleg - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencia szünetében. A közgazdász szerint a demográfiai mutatók és a magyar társadalom megosztottsága előrejelzi a következő évek problémáit.

A bruttó hazai összterméket mérő mutató, a GDP jól szolgált hatvan éven keresztül, és viszonylag jó képet ad a gazdaság teljesítményéről, de nem mér mindent, vagy pontatlanul mér olyan tevékenységeket, amelyek nem a piacon keresztül értékesülnek - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos.

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke hozzátette: nemcsak a mutatóval, hanem a piacgazdaság egészével van baj. A mostani generáció joggal elégedetlen a gazdaság alapjaival, és félti a jövőjét attól a piaci modelltől, amelyet a GDP mér.

Magyarország pozíciója romlik, és nehezen lehet olyan mutatót találni, amely alapján jól állnánk - mondta a közgazdász, aki hozzátette: egy-két részterületen, például az oktatás terén nem olyan rosszak az adatok, a részmutatók azonban aggasztóak: a demográfiai mutatók előre jelzik a következő évek, évtizedek belső problémáit.

Bod Péter Ákos hangsúlyozta: nincs olyan társadalom, amely beteg alapokon tartósan komoly gazdasági eredményt tudott volna felmutatni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa