eur:
395.47
usd:
372.27
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Így védekeznek a nagyvállalatok a vírus ellen

Elérte a járványos szintet az új influenzavírus okozta megbetegedések száma Magyarországon, ennek nyomán a Portfolio.hu több tőzsdei vállalatot is megkérdezett, hogy milyen lépéseket tettek eddig a megbetegedések elkerülése és kezelése érdekében, továbbá rendelkeznek-e olyan tervvel, amely váratlan helyzetekben is biztosítja az üzletmenet folytonosságát. A válaszok alapján a vállalatok mindegyike felkészült, még a kisebb cégek is, az új típusú influenza elleni védoltás lehetőségét pedig szinte kivétel nélkül biztosítják a dolgozóknak. Tömeges megbetegedésekről eddig egy társaság sem számolt be.

Az általunk megkérdezett cégek közül az OTP a H1N1 vírus terjedésének megelőzése céljából széles körű tájékoztató tevékenységet végzett az Egészségügyi Minisztérium bevonásával, valamennyi dolgozó számára hozzáférhetővé téve az óvintézkedésekre, a higiénés teendőkre vonatkozó információkat. A védőoltás igénybevétele egyéni döntésen alapul, a vakcina felírására és beadására a bank két orvosi rendelőjében, illetve a háziorvosoknál van lehetőség. Az OTPrendelkezik a váratlan helyzetek kezelésére üzletmenet folytonossági tervvel, amely biztosítja a kiegyensúlyozott üzlet- és üzemvitelt - számolt be a Portfolio.hu.

A MOL-t sem érte váratlanul a járvány, a társaság rendelkezik ún. Pandémiás Felkészülési Tervvel, mely tartalmazza mindazon megelőző intézkedéseket, amelyek egy esetleges járvány kitörése előtt, már a felkészülési időszakban bevezetnek, továbbá tartalmazza az azonnali válaszintézkedéseket, amelyek a járvány első jeleire lépnek életbe és természetesen tartalmazza a járvány lezajlása utáni, a normális üzemmenetre való visszatéréshez szükséges intézkedéseket is. A pandémiás terv első szintje a felkészülési szint, az ebben foglaltakat a társaság már megvalósította. A MOL - mint stratégiai vállalat - ingyenesen biztosítja a H1N1 elleni oltóanyagot minden munkavállalónak, ennek megfelelően az oltóanyagot több ezres nagyságrendben rendelték meg.

A Magyar Telekomnál az új típusú influenzajárvánnyal kapcsolatos teendőket 2009. áprilisától (a WHO 5. fokozat kihirdetése óta) az erre a célre létrehozott Járványkezelő Központ hangolja össze vállalatcsoport szinten. A központ tagjai a vállalat releváns területein dolgozó vezetők. A felkészülési és megelőzési tevékenység alapja a Járványkezelő Központ által kidolgozott intézkedési terv, amely meghatározza a vállalat egészére vonatkozó általános, valamint a szakterületekre vonatkozó speciális feladatokat a járványhelyzet különböző időszakaira tekintettel.

A felkészülés és megelőzés folyamatában az alábbi intézkedéseket hajtotta végre a társaság:
• Arcvédő maszkok beszerzése és személyre szóló kiosztása a munkatársak körében
• A szakterületek szükséges minimális működési létszámának, folyamatainak felmérése, a helyettesítési rend kialakítása
• A munkatársak önkéntes jelentkezése alapján az oltás folyamatának megszervezése
• A járványhelyzetről folyamatosan aktuális információk biztosítása, valamint a megelőzést segítő higiénés szabályokról tanácsok nyújtása a munkavállaók részére az erre a célra létrehozott intranetes oldalon
• Folyamatos kapcsolatottartás a szakhatóságokkal.

A gyógyszergyártók közül az Egis is rendelkezik pandémiás tervvel és az üzleti folytonosság védelme érdekében kialakított helyettesítési tervvel. A pandémiás tervben meghatározottak szerint halad a felkészülés a vállalatnál, a folyamatos felvilágosító és betegségmegelőzési kampány mellett megtörtént a védőeszközök beszerzése, a szükséges fertőtlenítőszerek szétosztása és a vállalat minden dolgozója részt vehet az önkéntes és térítésmentes oltási programban is. Az önkéntes és térítésmentes vállalati oltási programban eddig a dolgozók több mint húsz százaléka vett részt. Az Egisnél még nem mutatkoztak a járvány jelei, dolgozónkat érintő H1N1 eredetű megbetegedésről nincs tudomás, a létszámarányos hiányzás mértéke pedig megfelel az év adott szakaszában átlagosan tapasztalhatónak.

A nagyobbik gyógyszercégnél, a Richternél ezzel szemben nincs központi terv, ha a dolgozók be akarják oltatni magukat, akkor meg kell venniük az oltóanyagot, ennek beadását viszont a társaság üzemorvosa ingyenesen vállalja. Arról nincs információ, hogy a menedzsment tagok beoltatták-e magukat.

A kisebb tőzsdei társaságok közül azokat kerestük meg, ahol a legtöbben dolgoznak. A harmadik negyedéves gyorsjelentés adatai szerint csoportszinten 4,869 főt foglalkoztató Danubius széleskörű tájékoztatást adott a munkatársaknak a betegség tüneteiről, lehetséges lefolyásáról és a megelőzés ajánlott módjairól. Emellett kérik a munkatársaktól a személyi higiéne fokozott betartását, továbbá a szállodákban a védelem és megelőzése érdekében speciális intézkedéseket vezettek be, melyeket folyamatosan ellenőriznek (a speciális intézkedésekről további részleteket nem árult el a társaság). Azon munkatársak számára, akik be szeretnék oltatni magukat, ingyenesen biztosítja a cég a vakcinát. Az influenza okozta esetlegesen bekövetkező vészhelyzet elhárítására intézkedési tervet dolgozott ki a társaság, melynek célja szállodák zavartalan működésének fenntartása.

A Rábánál a cég kommunikációs munkatársa elmondta, hogy a kockázatok mérséklése érdekében közösen kidolgoztak egy intézkedési tervet. Folyamatosan figyelik a fertőzés terjedését tágabb környezetükben illetve dolgozóik körében, tömeges megbetegedéseket eddig nem észleltek. A fertőzés elkerüléséhez szükséges felvilágosítást megkapták a dolgozók, a helyi járványügyi helyzetre való tekintettel pedig a móri üzemben biztosítják az ingyenes oltás lehetőségét. Szükség esetén azonban minden üzletág számára adott ez a lehetőség.

Az Állami Nyomda, mint Közép-Kelet-Európa második legnagyobb biztonsági nyomdája a folyamatos működés biztosítása érdekében saját üzletmenet-folytonossági tervvel rendelkezik. A társaság felkészült a járvány okozta problémák megelőzésére és hatékony kezelésére, ennek megfelelően a jelenlegi influenzavírus elleni védekezésre is. A felkészülés keretében az Állami Nyomda tájékoztató anyagokat terjesztett telephelyein a megelőzés érdekében teendő higiénés lépésekről, illetve minden dolgozójának biztosítja az ingyenes oltást az üzemorvosnál. Az üzletmenet-folytonossági tervről további részleteket biztonsági okok miatt nem árult el a társaság.

Az Elmű Émász társaságcsoport, mint a kritikus infrastruktúra ágazat tagja kulcsfontosságú feladatokat végző dolgozók számára térítésmentesen kap H1N1 oltóanyagot a kormányzattól. Emellett biztosítanak H1N1 és szezonális influenza elleni oltóanyagot a többi munkatársa számára is, ugyancsak térítésmentesen. A csoportnak van felkészülési terve, mely arról szól, hogyan biztosítják a villamosenergia ellátást járvány esetén. Jelentős megbetegedések eddig nem történtek a cégcsoportnál.

Az általunk megkeresett kisebb tőzsdei társaságok közül egyedül a Zwack nem volt hajlandó nyilatkozni a témában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×