eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Odahaza szorongatják a Gazpromot

Az Gazprom 380 milliárd rubelt (8.83 mrd eurót) veszíthet, amennyiben az orosz kormányzat nem a gáztársaságnak, hanem a vámhatóságának ad igazat a két szervezet közötti elszámolási vitában. A probléma abból adódott, hogy az orosz vámhatóság újabban az orosz határon átmenő mennyiségek után "számláz", míg a Gazprom csupán a ténylegesen értékesített gáz után kíván vámot fizetni - tudósít a Reuters.

A probléma azért alakult ki, mert az orosz vámhatóság megváltoztatta az exportált gáz után fizetendő vám kiszámításának módját, amikor is úgy rendelkezett, hogy a Gazpromnak nem a ténylegesen értékesített gázmennyiség után, hanem az orosz határon átmenő mennyiség alapján kell vámot fizetnie. (Pontosabban fogalmazva a hatóság úgy határozott, hogy a Gazpromnak nyilatkoznia kell az orosz határon keresztül szállítani kívánt mennyiségekről, amelyet aztán a vám meghatározásának alapjává tett.)

Ez mindenképp nagyobb mennyiséget jelent a ténylegesen értékesítetthez képest, mivel a szállítás során - például a kompresszorállomások működtetése miatt - gáz használódik/vész el a rendszerből.

A Gazprom már többször kérte a kormányt, hogy rendezze a vitás kérdést, tekintette arra, hogy amennyiben a jelenlegi szabályozás marad életben, akkor a Gazpromnak a 2009-es évre 111,7 milliárd rubeles, míg a 2010-es évre 274,4 milliárd rubeles fizetési kötelezettsége keletkezik a vámhatóság felé.

A hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint amennyiben a Gazprom számára negatív döntés születik, akkor a gáztársaság kénytelen lesz kurtítani a 2010-es beruházási tervén.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×