Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Odahaza szorongatják a Gazpromot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Gazprom 380 milliárd rubelt (8.83 mrd eurót) veszíthet, amennyiben az orosz kormányzat nem a gáztársaságnak, hanem a vámhatóságának ad igazat a két szervezet közötti elszámolási vitában. A probléma abból adódott, hogy az orosz vámhatóság újabban az orosz határon átmenő mennyiségek után \"számláz\", míg a Gazprom csupán a ténylegesen értékesített gáz után kíván vámot fizetni - tudósít a Reuters.

A probléma azért alakult ki, mert az orosz vámhatóság megváltoztatta az exportált gáz után fizetendő vám kiszámításának módját, amikor is úgy rendelkezett, hogy a Gazpromnak nem a ténylegesen értékesített gázmennyiség után, hanem az orosz határon átmenő mennyiség alapján kell vámot fizetnie. (Pontosabban fogalmazva a hatóság úgy határozott, hogy a Gazpromnak nyilatkoznia kell az orosz határon keresztül szállítani kívánt mennyiségekről, amelyet aztán a vám meghatározásának alapjává tett.)

Ez mindenképp nagyobb mennyiséget jelent a ténylegesen értékesítetthez képest, mivel a szállítás során - például a kompresszorállomások működtetése miatt - gáz használódik/vész el a rendszerből.

A Gazprom már többször kérte a kormányt, hogy rendezze a vitás kérdést, tekintette arra, hogy amennyiben a jelenlegi szabályozás marad életben, akkor a Gazpromnak a 2009-es évre 111,7 milliárd rubeles, míg a 2010-es évre 274,4 milliárd rubeles fizetési kötelezettsége keletkezik a vámhatóság felé.

A hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint amennyiben a Gazprom számára negatív döntés születik, akkor a gáztársaság kénytelen lesz kurtítani a 2010-es beruházási tervén.