eur:
393.16
usd:
367.89
bux:
66057.11
2024. április 24. szerda György

Rekord mennyiségű édességet ettünk a válság alatt

2008-ben rekord mennyiségű édességet vásároltunk az év végi ünnepi időszakban - derült ki az Édességgyártók Szövetségének adataiból. A legtöbbet a gyerekek csizmáiba kerülő figurás termékekre költünk, és háztartásonként 1,7 kilogramm szaloncukor is elfogy az év utolsó hónapjában.

A mindössze 4-5 hetes karácsonyi szezon az édességgyártók főszezonja, ilyenkor fogy a legtöbb csokoládé. Tavaly rekord mennyiséget értékesítettek. A figurás édességekből mintegy 943 tonnát, amire 2,7 milliárd forintot költöttünk.

A legkedveltebb továbbra is a klasszikus csokoládé figura, emellett egyre több adventi naptár és kész mikuláscsomag fogy. Az édességgyártók szövetségének adatai szerint a hungarikumnak számító szaloncukorból évente 5 és félezer tonnát vásárolnak a magyar családok, ami háztartásonként 1,7 kilogrammot jelent, és erre 6 milliárd forintot költenek.

Az elmúlt egy-két év változása, hogy a minőség felé fordultak a vásárlók, és ez a trend továbbra is fennáll, egyre kevesebben vásárolják a jóval olcsóbb, ám kakaót nem látott, tejbevonómasszából készült termékeket, az összértékesítés majdnem 80 százalékát a minőségi termékek adják.

A szaloncukorból is a jobb minőségűt keresik, az ismert márkákat, és jól fogynak a közkedvelt, de szezonálisan karácsonyi díszbe csomagolt pralinék, desszertek is. Magyarországon az egy főre eső éves édességfogyasztás mintegy 3,9 kilogramm, amelynek egy negyede a téli időszakban, az ünnepek alatt fogy el. A magyar csokoládé fogyasztás azonban alatta marad az európai átlagnak, ami 6 kilogramm felett van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank

Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank

Szerdán megtartotta éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek elfogadták a társaság 2023. évre vonatkozó pénzügyi eredményeit, amelyekről itt számoltunk be. A társaság közgyűlése megszavazta, hogy az MBH Bank kockázatkezelési vezérigazgató-helyettese, Bakonyi András bekerüljön az MBH Jelzálogbank felügyelőbizottságának tagjai közé, valamint döntött a teljes adózott eredmény eredménytartalékba helyezéséről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×