Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megerősítették magyar leánybankjaik támogatását a legnagyobb külföldi pénzintézetek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megerősítette csütörtökön a magyar leánybankjaik támogatására tett kötelezettségvállalását a Magyarországon aktív hat legnagyobb külföldi bank - közölte Brüsszelben az Európai Bizottság.

A belga fővárosban tartott találkozójukon a Bayerische Landesbank, az Erste Bank, a Raiffeisen, az Intesa SanPaolo, a KBC és az Unicredit képviselői jelezték: elégedettek azzal a pozitív szereppel, amelyet együttműködésük játszott abban, hogy Magyarországon sikerült elkerülni a mélyebb válságot - derül ki a közleményből. Méltatták a kormány stabilizálási és reformpolitikájának hatékonyságát is.

Az Európai Bizottság közleményében hangsúlyozta: a pénzintézetek kötelezettségvállalása, valamint az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetésével indított középtávú pénzügyi támogatási program együttesen segítenek abban, hogy Magyarország visszatérjen a fenntartható növekedés pályájára.

Megállapította, hogy az anyabankok "felelős tulajdonosként" viselkedtek, és megfelelő tőkét biztosítottak leányaiknak. Szeptemberben a tőkemegfelelési arány 13 százalék volt a bankrendszerben - emlékeztetett a közlemény.

A résztvevők megállapították azt is, hogy a gazdasági kilátások és a piaci hozzáférési lehetőségek javulnak, de a megfelelő hitelellátás továbbra is kulcsfontosságú a gazdaság segítésének biztosításához.

Tavasszal tartott találkozójukon a bankok egyebek között azt vállalták, hogy továbbra is kiemelt figyelmet szentelnek magyarországi leánybankjaiknak, és körültekintő tőkehozzáférést biztosítanak számukra. Hozzátették, hogy ehhez szükséges intézkedéseiket kellő időben kidolgozzák, figyelembe véve a mindenkori pénzügyi körülményeket.

A mostani egyeztetésen a pénzintézetek mellett a brüsszeli bizottság, az IMF, a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az Európai Beruházási Bank, az Európai Központi Bank, valamint az érintett országok és Magyarország illetékes hatóságai is képviseltették magukat.

A hat anyabank a következő hetekben várhatóan külön-külön vállalásokat is tesz a magyar leánybankokkal kapcsolatban - derül ki a brüsszeli közleményből.