Az OECD pesszimistább, mint a magyar kormány

InfoRádió / MTI
2009. november 19. 13:28
Lefelé módosította a Magyarország hazai össztermékének idei alakulására vonatkozó előrejelzését csütörtökön megjelent elemzésében a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, 2010-re viszont a korábban becsültnél kisebb visszaesést valószínűsít.

A júniusban jósolt 6,1 százalék helyett 6,9 százalékkal eshet vissza idén a magyar GDP, jövőre pedig 1 százalékos csökkenés várható éves szinten, a korábban jelzett 2,2 százalék helyett.

2011-ben már 3,1 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, a külpiaci élénkülés és a javuló hitelfeltételek hatására - áll az OECD új elemzésében. Mi több, 2011 vérére a magyar GDP növekedési üteme a 4,5 százalékot is megközelítheti, az OECD előrejelzése szerint.

A magyar kormányzati prognózis idén 6,7 jövőre 0,6 százalékos GDP-csökkenéssel számol.

A 30 legfejlettebb ipari államot tömörítő szervezet világgazdasági elemzése szerint a közép-kelet-európai térség az euróövezethez képest gyorsabban kapaszkodik ki a válságból, jövőre 0,9 százalékkal, 2011-ben pedig 1,7 százalékkal növekedhet, a kilábalásnak azonban határt szab a magas munkanélküliség és a fiskális kiigazítás kényszere.